nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - September 2014

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,

De European Society for Comparative Legal History (ESCLH) bekroont het beste artikel in haar tijdschrift Comparative Legal History met de van Caenegem-prijs. De ESCLH wil hiermee jonge rechtshistorici aanmoedigen en tegelijk ook eer betuigen aan een monument van de vergelijkende rechtsgeschiedenis professor Raoul Van Caenegem. De allereerste Van Caenegem prize is deze zomer toegekend aan Bram Delbecke voor een artikel over het politiek misdrijf in België en Frankrijk gedurende de negentiende eeuw.  De ESCLH volgde daarbij het advies van het Van Caenegem Prize Committee met als leden: Kjell Åke Modéer (Lund), Thomas Duve (Frankfurt), Richard H. Helmholz (Chicago), Bruno Debaenst (Gent) en Kamila Staudigl-Ciechowicz (Wenen). Het comité wijst erop dat Delbecke een thema behandelt dat van groot belang is voor de vergelijkende grondwetsgeschiedenis van Europa. In de beste traditie van van Caenegem zelf, heeft hij een mooie proeve van vergelijkende rechtsgeschiedenis afgeleverd. De Courant kan zich alleen maar bij dit oordeel aansluiten en tevens jonge rechtshistorici oproepen om in Delbeckes voetsporen te treden. Iemand van wie we hopen dat hij dat zeker ook zal doen, is Sebastiaan Vandenbogaerde, getrouwe medewerker van onze Courant. Op dinsdag 9 september 2014 om 17 u. verdedigt hij in de Gentse aula zijn proefschrift over de geschiedenis van de juridische tijdschriften in België. Uiteraard zijn alle lezers van de Courant welkom!

Met vriendelijke groeten

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE & Maarten VANKEERSBILCK

 

1. Recente Publicaties

De Raad van Vlaanderen was gedurende vier eeuwen het beroepshof voor civiele zaken uit het graafschap Vlaanderen, maar sprak in bepaalde gevallen ook recht in eerste aanleg - en dat zowel voor civiele als criminele zaken. Daarnaast konden ook akten en contracten bij de Raad worden geregistreerd en had de instelling een aantal bestuurlijke en toezichthoudende bevoegdheden in het graafschap. Het spreekt voor zich dat het archiefbestand inhoudelijk bijzonder rijk is. Die rijkdom vertaalt zich niet in de leeszaal. Bezoekers vragen in hoofdzaak procesdossiers op - uiteraard gebaseerd op zoektochten in de indexen (op persoons-, plaats- en zaaknamen) van de inventaris. Het eigenlijke bijhorende ‘kernarchief’ van de Raad, met tientallen types registers en reeksen losse stukken, wordt heel weinig gebruikt. Er is sprake van een zekere drempelvrees, veroorzaakt door het juridische en technische karakter van die stukken. Termen zoals rekest, enkwest, informatie preparatoire, tripliek en solutiën zijn zeker niet alledaags, begrippen zoals bifurcatie van archiefreeksen zijn dat evenmin. Ervaring leert dat mensen het spoor bijster raken bij de eigenheid van en de samenhang tussen de verschillende archiefstukken en -reeksen… Maar laat dat de gebruikers absoluut niet tegenhouden! Deze nieuwe gids over het archief van de Raad van Vlaanderen wil een antwoord bieden op dat probleem. Elke geïnteresseerde vindt er voldoende informatie in om vat te krijgen op de vormgeving en de gebruiksmogelijkheden van het archief van de Raad. De publicatie biedt de lezer een korte historische kaderschets over de rechterlijke organisatie van het ressort Vlaanderen, een introductie tot de instelling en haar archief en een literatuurlijst, inclusief verwijzingen naar hulpinstrumenten zoals gespecialiseerde woordenboeken. De Leidraad voor de gebruiker bevat vervolgens een stappenpatroon waarin de verschillende procedures van de Raad aan bod komen, inclusief enkele uitgewerkte schema’s ter verduidelijking en verwijzingen naar de archiefreeksen van de Raad. Een aantal voorgestelde thematische zoekstrategieën sluit de gids inhoudelijk af. Tot slot kreeg een index op trefwoorden de voorkeur boven een verklarende woordenlijst: via zo’n index kan elke gezochte term meteen binnen de gids, en dus binnen de context van het archief van de Raad, worden geplaatst. Deze publicatie is bestemd voor geschiedkundigen, genealogen, heemkundigen, archivarissen, rechtshistorici, kortom al wie onderzoek doet naar de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen, de samenleving, het recht, specifieke personen, dorpen, conflicten, beroepsgroepen…
De mogelijkheden van het archief van de Raad zijn quasi eindeloos.

  • D. GAURIER, Histoire du droit international. De l'Antiquité à la création de l'ONU, Rennes, PUR, 2014, 1144 p.

    Dominique Gaurier (Université de Nantes) geeft met het boek Histoire du droit international. De l’Antiquité à la création de l’ONU een algemeen overzicht van de geschiedenis van het internationaal recht. Het betreft een herziene en herwerkte uitgave van het handboek dat eerder in 2005 bij de Presses Universitaires de Rennes (PUR) verscheen. Het voorwoord is van de hand van Emmanuelle Tourme-Jouannet. Meer informatie vindt men op de website van PUR.

 

2. Call For Papers

 

 

3. Kalender

  • 7-11 september 2014 - Deutscher Rechtshistorikertag, Tübingen

De eerstvolgende Deutscher Rechtshistorikertag vindt plaats van 7 tot 11 september 2014 in Tübingen, in de Neue Aula. Een exclusief orgelconcert voor de gasten van het congres wordt georganiseerd in de Stiftskirche, naast onder meer een ontvangst door de burgemeester. Het volledige programma staat reeds online.

  • 9 september 2014 - Verdediging doctoraat Sebastiaan Vandenbogaerde, Vectoren van het recht. Geschiedenis van de Belgische juridische tijdschriften.

Op dinsdag 9 september 2014, om 17u, verdedigt Sebastiaan Vandenbogaerde, onze collega aan het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis, zijn doctoraal proefschrift in de Gentse Aula (Volderstraat 9, 9000 Gent). Zijn thesis draagt als titel Vectoren van het recht. Geschiedenis van de Belgische juridische tijdschriften.
Waarover gaat het? Het proefschrift stelt de Belgische juridische tijdschriften en hun actoren centraal. Voor de meeste juristen zijn juridische tijdschriften louter een bron van juridische informatie, maar zij lenen zich ook uitstekend voor rechtshistorisch onderzoek, via de studie van de wortels, evolutie en eventuele teloorgang van 's lands (belangrijkste) juridische titels. Hierbij is de benadering van de contextuele rechtsgeschiedenis, die het recht niet als een geïsoleerd fenomeen beschouwt, uiterst vruchtbaar. Periodieken komen immers niet uit de lucht vallen, maar vormen de vrucht van een specifieke context en de inzet van welbepaalde personen. Via tijdschriften worden bovendien fora gecreëerd waar redacties, auteurs, uitgevers en lezers elkaar ontmoeten. Zij zijn hierbij en hierdoor niet altijd even neutraal als op het eerste gezicht lijkt. Daarom kunnen juridische tijdschriften als vectoren van het recht beschouwd worden, die het recht niet alleen weerspiegelen, maar ook helpen vorm geven.

U wordt van harte uitgenodigd (de uitnodiging vindt u hier) om de openbare verdediging bij te wonen en achteraf deel te nemen aan de receptie. De promovendus zou het ten zeerste waarderen mocht u uw komst aanmelden via zijn e-mailadres: sebastiaan.vandenbogaerde@ugent.be

  • 12 september 2014 - Afscheidscollege Beatrix C.M. van Erp-Jacobs "Een kwestie van tijd"

Dit zal doorgaan om 16.15 in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warendelaan 2, Tilburg.

  • 12 september 2014 - Afscheidscollege Willem Zwalve "Contemporaine ongelijkheid"

Dit gaat door om 16.15 in het Groot Auditorium, Academiegebouw, aan het Rapenburg 73 in Leiden. Vanwege beperkte plaatsruimte wordt belangstellenden verzocht zich aan te melden via www.oraties.Leidenuiniv.nl . Omdat er geen togaprotocol wordt gehanteerd kunnen hoogleraren en hun partners meteen plaatsnemen in de voorste zijbanken.

  • 16 - 20 september 2014 - Congres van de Société Internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité: Principe et regula iuris, Napels

De website over the congres van de Société Internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité (SIHDA) is bij deze online. Via de website is inschrijven voor het congres mogelijk en men vindt er ook praktische informatie. Zo leest men er onder andere over de mogelijke uitstappen naar Pompei en het Museo dei Coralli Liverino, de Campi Flegrei, Ravello of Napels.

  • 25-26 september 2014 - v. Liszt-Schuld und die Entstehung des modernes Strafrecht, Augsburg

Aan de universiteit van Augsburg organiseren prof. dr. Arne Koch en prof. dr. Martin Löhnich een congres over Frans von Liszt (1851-1919) en zijn werk op het gebied van de trafrechtswetenschap. Als grondlegger van de zogenaamde ‘von Liszt school’ binnen het strafrecht, had deze figuur een belangrijke invloed op de strafrechtspolitiek. De bijeenkomst bevraagt de grondslag, voordelen en gevaren van de moderne criminaliteitspolitiek, met aandacht voor de positie van de von Liszt school binnen de Weimar republiek en het Derde Rijk, alsook voor de consequenties voor de huidige situatie, en dat vanuit internationaal perspectief. Het programma is te raadplegen op de website.

  • 24-29 September 2014 - Fiat lex: history-jurisprudence-art. An interdisciplinary masterclass on visual representations of law and justice, Gent

Van 24 tot 29 september wordt een Doctoral School Specialist Course georganiseerd, onder de titel Fiat lex: history-jurisprudence-art. An interdisciplinary masterclass on visual representations of law and justice. Professor Desmond Manderson (Australia National University) zal er doctoraatsstudenten met lopend onderzoek in de (kunst-)geschiedenis, rechten en/of filosofie denkwijzen aanleren over de raaklijnen tussen recht, soevereiniteit, geschiedenis en het visuele. Een bezoek aan het Gentse Museum voor Schone Kunsten, waarbij de theorie in de praktijk gezet wordt, maakt deel uit van de masterclass. Professor Manderson is een internationale autoriteit binnen de Law and the Humanities, en sluit de master class af met een publieke key note lecture. De masterclass en lezing gaan door op de faculteit rechten. Het programma en de mogelijkheid tot inschrijving voor deze specialist course staat online en kan u in bijlage terugvinden.

  • 29 September 2014 - Lezing Desmond Manderson (ANU), Klimt’s Jurisprudence: Sovereign Violence and the Rule of Law, Gent

    Op maandag 29 september geeft professor Desmond Manderson (Australia National University), een internationale autoriteit binnen de Law and the Humanities, een lezing over een fascinerend en verloren gegaan fin-de-siècle kunstwerk op de grens tussen recht, kunst en filosofie.  Onder de titel Klimt’s Jurisprudence: Sovereign Violence and the Rule of Law heeft professor Manderson het over soevereiniteit zoals uitgedrukt door het plafondschilderij Jurisprudenz dat in 1894 bij Gustav Klimt (1862-1918) besteld werd voor de Universiteit van Wenen. Daarbij wordt de link gelegd met twee andere belangrijke gebeurtenissen in het Wenen van toen: de opvoering van Aeschylus’ Oresteia en het verschijnen van Freuds Die Traumdeutung. De lezing gaat door op maandag 29 september 2014 om 19 uur in Auditorium B van de faculteit rechten, Universiteitsstraat 4, binnenkoer vleugel B. De lezing is open voor iedereen en duurt ca. 1 uur, met achteraf tijd voor Q&A. Voor eventuele vragen kan men terecht bij Karin.Pensaert@ugent.be.

  • 10 oktober 2014 - Legal Historical colloquium: The many faces of Legal History / Rechtsgeschiedenis: anders en beter, Rotterdam

Op vrijdag 10 oktober gaat in de Erasmus universiteit, Campus Woudestein (Burg. Oudlaan) M-building Tokyo hall, de studiedag 'The many faces of Legal History / Rechtsgeschiedenis: anders en beter' door. Het colloquium zelf is gratis maar deelnemers worden verzocht hun aanwezigheid te bevestigen aan Mevrouw Marielle Duijndam.

Het volledige programma kan u hier vinden.

  • 10 oktober 2014- Afscheidscollege Laurens Winkel "Themis en Clio revisited"

Dit gaat door in de Aula van de Erasmus Universiteit, Woudestein, Rotterdam, om 16.00.  In de ochtend van diezelfde dag vindt in Rotterdam een klein colloquium plaats  (aanvangstijd 9.30) waaromtrent zo spoedig mogelijk nadere aankondigingen volgen.

  • 16 oktober 2014 - Uitreiking Sarton medaille 2014, Gent

Op donderdag 16 oktober, om 16.00 uur, vindt in auditorium NB III van de faculteit rechtsgeleerdheid van UGent de uitreking plaats van de Sartonmedaille aan Prof. Em. Dr. Jos Monballyu. De volledige uitnodiging kan u hier vinden.

Gelieve uw komst te melden aan mevrouw Karin Pensaert.

  • 16-18 oktober 2014 - Die Päpste und die Einheit der Lateinischen Welt. Internationaler Kongress, Mannheim

Na heel wat vernieuwend onderzoek naar het gegeven ‘pausdom’ en de politieke, culturele en rechtelijke orde die daarmee gepaard gaat, volgt in 2017 een tentoonstellingsproject voor het grote publiek onder de titel “Die Päpste und die Einheit der Lateinischen Welt. Altertum – Mittelalter – Renaissance”. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden in het Reiss-Engelhorn-Museen in Mannheim alsook in de Vaticaanse musea. Ter voorbereiding daarvan worden twee congressen georganiseerd, waarvan het eerste, op 16 tot 18 oktober in het Reiss-Engelhorn-Museen, zich toespitst op het pausdom in de klassieke oudheid en de middeleeuwen alsook op thema’s rond het pauselijk en de pauselijke autoriteit en universaliteit. Tot 15 september kan men gratis inschrijven voor het congres via buchungen.rem@mannheim.de.

  • 23 oktober 2014 - Uitreiking van de Eike-von-Repgow-Preises 2014

Op donderdag 23 oktober neemt Prof. Dr. Dirk Heirbaut de Eike-von-Repgow-prijs in ontvangst. Dit zal doorgaan om 17.00 in de Johanniskirche in Magdeburg. De laudatio zal uitgesproken worden door Bernhard Diestelkamp en prof. Heirbaut zal aansluitend een lezing geven over 'Lehnrechtliche Wurzeln des demokratischen Rechtsstaats (England, Flandern, Sachsen)'.

  • 24 oktober 2014 - Afscheidsrede Prof. Dr. Mark Van Hoecke, 'De evaluatie van rechtswetenschappelijk onderzoek'

Deze afscheidsrede vindt plaats op vrijdag 24 oktober 2014 om 17.00u in de Aula Magna en heeft volgend onderwerp: “De evaluatie van rechtswetenschappelijk onderzoek”. Gelieve uw komst te bevestigen uiterlijk op 22 oktober a.s. via de UGent eventmanager.De togati worden verwacht om 16u30 in de salons van de Aula.

De lezing wordt gevolgd door een receptie in het Peristilium. Het volledige programma kan u hier raadplegen.

  • 13 - 14 november 2014 - Colloquium 'Les Archives et la genèse des lois', Pierrefitte-sur-Seine

Op 13 en 14 november organiseert het Centre d'Etudes sur la Coopération juridique Internationale (CECOJI) van de universiteit van Poitiers samen met Service interministériel des Archives de France, de Archives nationales (site de Pierrefitte-sur-Seine) en de Ecole nationale des Chartes - Centre Mabillon het colloquium 'Les Archives et la genèse des lois'.

Dit zal doorgaan in de Archives nationales, 59 rue Guynemer, 93380 Pierrefitte-sur-Seine. Het programma zelf kan u hier raadplegen.

  • 29-30 november 2014 – The Historical Origins of International Criminal Law, New Dehli

Onder de titel The Historical Origins of International Criminal Law organiseert het Forum for International Criminal and Humanitarian Law twee rechtshistorische congressen. Na het congres in Hong Kong van 1 en 2 maart over historische processen en gebeurtenissen uit het internationaal strafrecht tot de periode na de tweede wereldoorlog, volgt in New Dehli op 29 en 30 november een congres over de meer recente geschiedenis. Dit congres gaat op zoek naar het gemeenschappelijke hinterland van het internationaal strafrecht en wordt mede georganiseerd door het Centre for International Law Research and Policy, het European University Institute (Department of Law), Peking University en Waseda University Law School.

  • 11-12 december 2014, Les avocats en temps de guerre. Représentations d’une profession face à la crise, Nice.

Sinds het optreden van Demosthenes en Cicero is de advocaat, meer dan louter een lid van een juridische beroepsgroep, ook een burger en politieke actor met een sociale rol. Met die gedachte in het achterhoofd wil het E.R.M.E.S., de organisator van dit internationaal colloquium, zich toespitsen op de figuur van de advocaat in tijden van oorlog, los van welke periode dan ook, in de Frans-Italiaanse context.

Het programma kan u hier raadplegen.

  • 11 - 12 december 2014, Belgisch-Nederlands Rechtshistorisch Colloquium, Brussel.

Het Belgisch-Nederlands rechtshistorisch colloquium is een vaste waarde onder rechtshistorici in België en Nederland. Het colloquium biedt een forum voor rechtshistorici uit de Lage Landen om lopend onderzoek voor te stellen en te laten toetsen door hun peers. In 2014 vindt de conferentie plaats aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Programma, inschrijvingsformulier en nadere informatie wordt later aangekondigd via de website van de onderzoeksgroep CORE en via de Courant.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck.

M.m.v.

Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.