Voorstelling van de dienst "Romeins recht"
Onderwijs
De eenheid Romeins Recht en Rechtsvergelijking organiseert volgende lesreeksen: “Romeins Recht”, “Rechtsvergelijking”, “Rechtsvergelijking – bijzondere vraagstukken”, en “Inleiding tot het Privaatrecht”.
“Romeins recht” is een plichtvak binnen de bacheloropleiding in rechten (2de jaar). De inhoud is voornamelijk Romeins Privaatrecht (Zakenrecht et Verbintenissenrecht).
“Rechtsvergelijking” is dan weer verplicht voor de masterstudenten (1e Master). Deze cursus vergelijkt de juridische systemen in Europa en de wereld, behandelt codificatiegeschiedenis en heeft een methodologische inleiding.
“Rechtsvergelijking – bijzondere vraagstukken” is een keuzevak in de master rechten. Het vak wordt elke twee jaar georganiseerd en verandert inhoudelijk naargelang het onderzoek van de eenheid. Meestal wordt er een juridisch instituut diachronisch bestudeerd (bij voorbeeld: Culpa in contrahendo, mora debitoris, causaliteit…).
Inleiding tot het Privaatrecht is voor criminologen en sociologen. Dit is een verplichte cursus voor niet-juristen.
Onderzoek
Professor Jean-François Gerkens en zijn ploeg spitsen zich toe op volgende onderzoeksdomeinen: Romeins recht, Rechtsvergelijking in het Privaatrecht, Geschiedenis van het Romeins recht, Methodologie van de Rechtsvergelijking, de Geschiedenis van het onderwijs van het Romeins recht in België en Rechtsgeschiedenis.
De dienst "Romeins recht" wijdt zich voornamelijk aan de studie van het Romeinse privaatrecht en meer specifiek aan de goederenrechten en aan de verbintenisrechten. Zo, bij voorbeeld, bereidt Vanessa Cavalleri een doctoraatscriptie voor over de mora debitoris waar ze, door een historische visie en de analyse van de mora debitoris in het Romeins recht, probeert te bepalen als de mora nog enig nut heeft of door het ruimer concept van "Breach of contract", zoals voorgesteld door Europese projecten kan worden vervangen. (...)
Maar de dienst legt zich ook toe op de vergelijking van het recht. De doctoraatsthesis van Benoît Lagasse over Charles de Méan, een Luikse jurist van de 17de eeuw, is er een goed voorbeeld van: hij vergelijkt immers het door Charles de Méan beschreven recht met het Romeins en met de tijdens de Middeleeuwen en de Moderne tijden gepaste recht in Frankrijk, in Duitsland en in de Zuidelijke Nederlanden om de specificiteit van het Luikse recht aan te tonen.
Kort curriculum vitae van de medewerkers
Prof. dr. Jean-François Gerkens is in 1968 in Eupen geboren. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Luik en verbleef een aantal maanden in het kader van een Erasmus aan de Universiteit van Ferrara (Italië-1991). Daarna nam hij deel aan het “Corso di perfezionamento in diritto romano” aan de Universiteit Roma La Sapienza (Italië-1993). Zijn proefschrift over “überholende Kausalität” schreef hij onder de leiding van de Professoren Fritz Sturm (toen in Lausanne) en Roger Vigneron (Luik). Sinds 2003 is hij hoogleraar aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Luik. Hij was ook gastprofessor in meer dan 40 universiteiten in Europa, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Hij heeft twee boeken geschreven: “Aeque perituris.... Une approche de la causalité dépassante en droit romain classique”, Liège 1997, 377 blz.; en Droit privé comparé, Bruxelles 2007, Editions Larcier, Collection de la Faculté de droit de l’Université de Liège, 251 blz. Hij heeft ook talrijke artikelen geschreven die grotendeels online terug te vinden zijn op : http://orbi.ulg.ac.be/ph-search?uid=U015254
Hij is directeur van een internationaal peer reviewed tijdschrift (Revue Internationale des Droits de l’Antiquité) en lid van redactiecomités van andere tijdschriften zoals: European Review of Private Law, IVRA Rivista internazionale di diritto romano e antico, Quaderni Lupiensi, Fundamina …
Hij coördineert de Société Internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité, ‘s werelds grootste genootschap voor het recht van de Oudheid.
Hij organiseerde al meerdere internationale congressen (SIHDA 2009, SIHDA 2011, Privatissimum 2010, 2013, 2015, 2016 en enkele congressen buiten het romeins recht.
Hij kreeg de TPR leerstoel voor het academisch jaar 2008-2009.
Hij heeft aan talrijke internationale onderzoeks- en doceerprojecten deelgenomen, zoals het “International Roman Law Moot Court Competition” (In samenwerking met Oxford, Cambridge, Trier, Tübingen, Athens, Naples, Vienna), en het Privatissimum (in samenwerking met de universiteiten van Fribourg en Parijs).
Dra Vanessa Cavalleri werd in 1986 in Luik geboren. Ze behaalde in 2009 haar diploma in de rechten te Luik, en een jaar later studeerde ze af met een LLM in Public International Law aan de Universiteit van Glasgow. Daarna werd ze assistente bij professor Gerkens en in 2012 verwierf ze een doctoraatbeurs van de universiteit van Luik. Haar thesis, onder begeleiding van prof. Jean-François Gerkens, gaat over de mora debitoris van de Romeinse tijd tot nu. In 2013 behaalde ze een beurs van de Academia Belgica en verbleef ze in Rome waar ze de "Corso di Alta Formazione in Diritto Romano e in Diritti dell'Oriente Mediterraneo" van de universiteit "La Sapienza" volgde. Nu vervolgt ze haar thesis aan de Universiteit van Luik.
Drs Benoît Lagasse werd in 1991 te Luik geboren. Hij studeerde rechten aan de Luikse Universiteit waarna hij in 2014 assistent werd van prof. Jean-François Gerkens. Onder begeleiding van Jean-François Gerkens (Ulg) en Dirk Heirbaut (Ugent) begon hij aan zijn doctoraatsonderzoek. Sinds oktober 2015 is hij aspirant F.R.S.-F.N.R.S. Zijn doctoraatscriptie gaat over Charles de Méan, een Luikse jurist uit de 17de eeuw. Lagasse gaat na welke bronnen (Romeins recht, Luikse recht, gewoonterecht; auteurs) de Méan consulteerde. Aan de hand van enkele juridische concepten, zoals de schenkingen en de legaten,wordt onderzocht hoe specifiek het Luikse recht op die vlakken al dan niet was, en getracht om de respectievelijke invloeden van het gewoonterecht en van het ius commune te bepalen.
Joanne Albert werd in 1987 in Malmedy geboren. Na ze in het Hilfield trathallan College in Canada heeft gestudeerd, is ze in de Rechten in Luik in 2012 afgestudeerd. Het zelfde jaar is ze halftijds assistent van de professor Jean-François Gerkens geworden. Sedert 2013 is ze ook verbonden aan de Luikse balie als advocate aan de balie te Luik, met een specialisatie in het vastgoedrecht. Joanne Albert wijdt zich voornamelijk aan het rechtsvergelijking en is nu de verschijning van de zakelijke genotsrechten aan het studeren.
Eléonore Marichal werd in 1988 te Luik geboren. In 2011 studeerde ze af met een rechtendiploma van de Universiteit van Luik. Tussen 2011 en 2015 was ze verbonden aan de Luikse balie als advocate, met een specialisatie in het familierecht. Sinds dit jaar werkt ze halftijds als assistente van prof. Jean-François Gerkens. Ze is ook assistente voor de onderwijskundige ondersteuning aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Luik en docente recht aan de “Institut d'Enseignement de Promotion sociale de Fléron”. Ze werkt in het bijzonder over het ius italicum.
Voorstelling van de dienst: Rechtsgeschiedenis
Onderwijs
De eenheid Rechtsgeschiedenis organiseert twee cursussen: Geschiedenis van het privaatrecht (45 u), een verplichte cursus voor bachelors in de Rechten (2de jaar) en ”Formation des droits européens au Moyen âge et aux temps modernes, dat een keuzevak is voor Mastersstudenten.
Onderzoek
De twee leden van de dienst Rechtsgeschiedenis, Robert Jacob en Charlotte Braillon, hebben verschillende onderzoeksthema's: geschiedenis van de justitie, middeleeuwse geschiedenis, rechtelijke antropologie, Chinees recht en vergelijking van de gerechtelijke geschiedenis wat professor Robert Jacob betreft en geschiedenis van de rechtelijke gedachte, geschiedenis van de doctrine, vorming van juridische uitspraak, koloniaal recht, geschiedenis van het Afrikaanse recht en Geschiedenis van het internationale recht wat Charlotte Braillon betreft.
Kort curriculum vitae van de medewerkers
Doctor in de Rechten van de Universiteit van Parijs (1984), Robert Jacob is "Directeur de Recherches au CNRS", waar hij in het kader van de "Laboratoire de médiévistique occidentale de l'Université Paris I" werkt. Hij is deskundig in de Middeleeuwen en in de rechtsgeschiedenis. Hij is professor aan de universiteiten van Luik en Saint-Louis in Brussel waar hij de geschiedenis van het recht onderwijst. Hij is ook lid van de Commission Royale des Anciennes Lois et Ordonnances de Belgique. Zijn huidige werken, houden verband met de geschiedenis van het recht, de anthropologie en de rechtstheorie, handelen over justitie vanuit een rechtsvergelijkend perspectief en, in het bijzonder, om de vergelijking tussen detussen de Europese en de Chinese justitie. In dat kader heeft hij het boek Judging under the Heaven. The Judicial Institution and the Religious Ideas in Western Countries and in China: a Perspective of Comparative History in 2013 gepubliceerd, dat in het Chinees door professor Li bin werd vertaald. Hij heeft ook in 2014 een boek, La grâce des juges (PUF 2014), gepubliceerd waarin hij over de sacraliteit rond de praktijk van de justitie spreekt.
Sinds ze in 2006 afstudeerde in de Rechten aan de universiteit van Luik, is Charlotte Braillon assistente bij de dienst Rechtsgeschiedenis. Ze behaalde in 2008 een Master en histoire de la pensée juridique de l’Université Paris I. Ze is bezig met een doctoraat onder de leiding van professor Robert Jacob. Ze werkte over het gewoonterecht, onder andere binnen de kolonies, op basis van de geschiedenis van het recht en van de justitie in Belgisch Congo. In dat kader volgt ze het perspectief van de postcolonial studies. Ze is co-editor van het boek Droit et Justice en Afrique coloniale. Traditions, productions et réformes (2014; FUSL). Met het oog op het begrip van gewoonterecht heeft ze de verbanden tussen de rechtsleer en de rechtspraak geanalyseerd, zowel de impact van de intellectuele vondsten en de geschiedenis van de ideeën op het huidige recht. Ze is ook advocate in Luik. |