nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - Maart 2016

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

Geachte lezer,

In de voorbije maand waren er enkele gebeurtenissen die toch wel het etiket ‘historisch’ verdienen. In de VS overleed rechter Scalia en dat kan misschien wel het Amerikaanse Opperste Gerechtshof en zelfs het gehele land in een andere richting sturen. Dichter bij huis heeft Frankrijk het verbintenissenrecht grondig hervormd. Zo is de cause eindelijk afgeschaft, al kan die eventueel langs een andere deur (le but) opnieuw binnenkomen. Voor Nederlandse lezers is dit rechtsgeschiedenis, want bij hen is de causa al langer verdwenen. In België daarentegen is de afschaffing van de oorzaak eerder futurologie. België blijft daarmee een bolwerk van causalisten die halsstarrig volhouden dat de oorzaak noodzakelijk is en daarbij negeren dat de buurlanden best zonder kunnen. Of België vlug Duitsland, Nederland en Frankrijk zal volgen is voorlopig niet duidelijk. Er waait duidelijk een frisse wind vol nieuwe ideeën door het ministerie van justitie, maar er is nood aan zoveel veranderingen en de terreurproblematiek eist zoveel aandacht op dat dit er misschien niet meteen van komt. Overigens heeft Engeland wel zijn eigen equivalent van de causa, consideration, maar het Engelse recht is niet altijd het meest vooruitstrevende. De vraag is overigens wat een eventuele Brexit voor de rechtsgeschiedenis zal betekenen. Net op het moment dat continentale rechtshistorici steeds meer de gemeenschappelijk wortels van Engeland en het continent blootleggen en rechtsvergelijkers wijzen op convergentie, bestaat de kans dat Engeland weer wegdrijft van het continent. Voor de oorzaak in België en de Brexit, geldt voorlopig vooral: Wordt vervolgd/To be continued...

Met vriendelijke groeten,

Dirk Heirbaut

namens de redactie

 

 

1. Recente Publicaties

  • B. DEBAENST (ed.), De 'Belle Epoque' van het Belgische recht (1870-1914), Brugge, Die Keure, 2016, 216 p.

Dit boek vormt de schriftelijke neerslag van een studiedag op 29 augustus 2014 te Gent, waarbij een aantal historici, rechtshistorici en juristen samen gekomen zijn om elk vanuit hun specialisme een blik te werpen op het Belgische recht tijdens de 'Belle Epoque' (de periode tussen ruwweg 1870 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914).

Elk van de bijdragen kan afzonderlijk gelezen worden, maar er zijn ook een paar klusters van complementaire teksten, rondom belangrijke figuren, zoals François Laurent en Edmond Picard, of rechtstakken, zoals het volkenrecht en het strafrecht.

Samen vormen de bijdragen een bontgekleurde mozaïek, die een aantal schakeringen van het Belgisch recht tijdens die fascinerende periode belicht.

Inhoudstafel

B. DEBAENST, Woord vooraf

B. DEBAENST, Het Belgisch recht in de ‘Belle Epoque’: een ‘Belle Epoque’ van het Belgisch recht?

Deel I - Invloed van de Belle Epoque op de Belgische rechtscultuur 
J. DEFERME, Het ontstaan van de notie van sociaal recht. Visies van politici, 1886-1914 
B. DEBAENST, Het Belgisch rechtsrealisme als missing link tussen de exegetische en wetenschappelijke school 
M. VANKEERSBILCK, De belle epoque van het Belgische (straf)recht. Koploper of wieltjeszuiger? 
G. SCHRANS, Over anarchisten, advocaten en rechters te gent in de belle epoque

Deel II - De Belle Epoque als bloeiperiode an sich van de Belgische rechtscultuur 
D. HEIRBAUT, François Laurent: een vreemde eend in de bijt van de Belle Epoque? 
F. DHONDT, “L’histoire, parole vivante du droit?” François Laurent en Ernest Nys als historiografen van het volkenrecht 
T. RUYS, De gebroeders Rolin en de opkomst van het moderne internationaal recht 
B. COPPEIN, “Geen sant in eigen land”. Over de invloed van een academische outsider 
S. HUYGEBAERT, Het ‘justitiepaleis der schone kunsten’ als symbiose van kunst & recht in het fin-de-siècle 
S. VANDENBOGAERDE, De Belle Epoque als bloeiperiode van de Belgische juridische tijdschriften

 

  • R. KUBBEN (ed.), Ginder 't Vreêverbont bezegelt.: Essays over de betekenis van de Vrede van Breda 1667, Breda, Van Kemenade, 2016.

    De Staten-Generaal hebben tussen 1576 en 1796 ruim een half miljoen besluiten genomen. Deze besluiten zijn vastgelegd in honderden resolutieregisters en vormen de kern van een archief dat meer dan 1200 meter beslaat. De Staten-Generaal hadden invloed op alle uithoeken van de wereld. Het archief van deze machtige instelling vormt dan ook een bron van onschatbare waarde voor de geschiedenis van Nederland.
    Wie ze effectief wil raadplegen en interpreteren, wie zijn weg wil vinden tussen duizenden resolutieboeken, brievenbundels, verbalen, rekeningen, aktenboeken, traktaten en eigentijdse archieftoegangen, moet niet alleen enig inzicht zien te verwerven in de toenmalige administratieve gewoontes, maar ook in de rol die de vergadering speelde binnen het bondgenootschap, de institutionele omgeving waarbinnen ze haar taken uitvoerde, de typen activiteiten die ze daarbij ontplooide en de manier waarop ze die activiteiten organiseerde. Door de gebrekkige documentatie van de werkprocessen en procedures en de talloze ingrepen die de archieven hebben ondergaan moet men daarbij onder alle interpretatielagen zien te kruipen die er gedurende vier eeuwen overheen zijn gelegd.

    Dit boek is geschreven om die sluiers op te lichten door een gedetailleerde analyse van de archieven en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd. Het kan daardoor worden gelezen als een biografie van de archieven van de Staten-Generaal en als een biografie van de Staten-Generaal zelf. Het boek is online te consulteren.
 
  • H. ANDRIESSEN, P. MEVIS & W. SINNINGHE DAMSTE, Het proces tegen Wilhelm II, Tielt, Lannoo, 520 p.

Een team van historici en juristen boog zich acht jaar lang over de vraag hoe het geplande proces tegen de Duitse keizer Wilhelm II verlopen zou zijn indien Nederland hem na WOI uitgeleverd zou hebben. De geallieerden kregen nooit de kans om de keizer ter verantwoording te roepen voor het starten van een wereldoorlog en een reeks andere aanklachten.

Bijna 100 jaar na datum volgt alsnog het proces, dat niet alleen historisch inzicht biedt in de dynamieken van WOI en de strafrechtelijke schuld van de keizer onderzoekt, maar ook teruggaat naar de oorsprong van belangrijke internationale rechtspraak.

Over de auteurs:

Hans Andriessen is auteur van De Eerste Wereldoorlog in foto's, waarvan 400.000 exemplaren in 13 talen verkocht werden. Hij is oprichter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

Paul Mevis is hoogleraar strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Willem Sinninghe Damsté is jurist en schrijver.

2. Call For Papers

  • 2-5 juni 2016 - Workshop voor doctorandi, Journées Internationales d’Histoire du Droit, Freiburg

Op uitnodiging van de Société d’histoire du droit, in samenwerking met de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Freiburg, organiseert de Association Française des Jeunes Historiens du Droit een workshop tijdens de komende Journées Internationales d’Histoire du Droit, die zal plaatsvinden in de Rechtenfaculteit van Freiburg van 2 tot 5 juni 2016.
De bijeenkomst staat open voor doctorandi en zal worden gemodereerd door een professor. Het is de bedoeling dat elke doctorandus/-a in enkele minuten zijn of haar doctoraatsonderwerp toelicht. Daarnaast zal ook tijd worden uitgetrokken om methodologische en inhoudelijke kwesties te bespreken. De individuele spreektijd is beperkt tot 10 minuten. Het is de bedoeling op deze manier contacten te leggen tussen doctorandi uit verschillende onderzoeksvelden en om feedback te generen in de vroege stadia van het doctoraat.

Presentatievoorstellen mogen betrekking hebben op alle periodes en aspecten van de rechtsgeschiedenis en de presentaties mogen gehouden worden in het Frans, Engels, Duits of Italiaans. Een voorstel mag niet meer dan 300 woorden bevatten en dient samen met een curriculum vitae verstuurd te worden naar assofjhd@gmail.com, en dit voor 15 maart 2016.


  • 7-8 Oktober 2016 - Britisch Crime Historians Symposium (University of Edinburgh, Edinburgh, Schotland)

    Het British Crime Historians Symposium verzamelt om de twee jaar om onderzoek omtrent strafrechtsgeschiedenis te bespreken. In principe beperkt deze conferentie zich tot de Britse eilanden en de vroegere Britse kolonies, maar het organiserend comité moedigt vergelijkende en transnationale studies aan. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van:
    * Interdisciplinariteit
    * Comparatieve, internationale en transnationale geschiedenis
    * De relatie tussen heden en verleden.

    Keynotes Speakers zijn Professor David Garland (New York University) en Dr Julia Laite (Birkbeck, University of London). Geïnteresseerden kunnen een titel en bijhorend abstract indienen van max. 250 woorden. Uiteraard dienen de contactgegevens (naam, universiteit en afdeling, e-mail) meegedeeld te worden. Ook voorstellen om een panel te organiseren zijn welkom. In dat geval mag het doel van het panel slechts in 150 woorden worden omschreven, waarna elk lid zijn/haar abstract kan uiteenzetten. Alles kan gestuurd worden naar BCH5@ed.ac.uk en dat voor 31 maart 2016.

    Het organiserend comité bestaat uit: Chloe Kennedy (School of Law, University of Edinburgh); Louise Jackson, David Silkenat en Rian Sutton (School of History Classics & Archaeology, University of Edinburgh). Indien u vragen heeft, dan kan u de organisatie bereiken via BCH5@ed.ac.uk.

3. Kalender

  • 14 Maart 2016 - Constitutional precedence as keystone of modern constitutionalism (Koninklijke Vlaamse Academie van België, Brussel).

Op 14 maart eerstkomend organiseren het Comité voor Rechtsgeschiedenis van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Onderzoeksgroep Contextual Research in law van de Faculteit Recht en Criminologie van de Vrije Universiteit Brussel een conferentie over Constitutional precedence as keystone of modern constitutionalism.

De conferentie kadert in het internationaal onderzoeksproject ReConFort – Reconsidering Constitutional Formation by Drafting, Practice and Interpretation in 18th and 19th century Europe.

Deze activiteit gaat door in het paleis der Academiën en start om 9 uur (hele dag).

Het programma is beschikbaar. Verdere informatie en registratie vindt u via op de webstek.

 

Op vrijdag 1 april gaat in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum de workshop Maritime Conflict Resolution, Diplomacy and International Law door. Deze workshop – een organisatie van Louis Sicking, Aemilius Papinianus Professor in the History of Public International Law, VU Amsterdam – stelt de vraag naar de invloed van maritieme conflictoplossing op het internationaal recht van de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Dit gebeurt vanuit twee verschillende perspectieven, met name dat van de aanvaller en het slachtoffer enerzijds, en dat van de politieke entiteiten waartoe deze behoorden anderzijds. Deze vraagstelling leidt tot een herinterpretatie van de scheidingslijnen tussen wat traditioneel als publiek en privaat recht wordt benoemd. Informatie, programma en inschrijvingsmodaliteiten vindt men hier terug.

 

  • 21 April 2016 - Symposium Burke, Leiden, Nederland

    Op donderdag 21/4 gaat het symposium Burke door in Leiden. Het programma is nu aangekondigd op www.dedebatten.be.

    De Debatten is een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Leiden en als Nederlandstalig forum een vaste waarde onder rechtsfilosofen en rechtshistorici uit de Lage Landen en een groeiende waarde binnen de wereld van de politieke filosofie. Na succesvolle formules omtrent Tocqueville (2011), Rousseau (2012), Benjamin Constant (2014) en Montesquieu (2015) met bijbehorende boeken bij Lemniscaat (2013), Pelckmans (2013, 2015) en Vrijdag (2016) organiseert De Debatten een symposium over het werk van Edmund Burke. Het symposium vindt plaats te Leiden op donderdag 21 april 2016.

    PROGRAMMA ACADEMISCHE ontmoetingsdag (o.v.)

    10u00 Ontvangst met koffie
    10u10 Inleiding ochtendgedeelte, door Prof. Dr. Jef Van Bellingen (Vrije Universiteit Brussel)
    10u20 Burke en Hobbes: complementaire perspectieven op de basis van de staat, Dr. Jasper Doomen (Universiteit Utrecht)
    10u50 Burke en Tocqueville, dhr. Jozef Waanders (Strategisch beleidsadviseur Directie Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken)
    11u20 Vragenronde en koffiepauze
    11u40 Edmund Burke en de traditie van de artificial reason tegenover natural reason, Prof. Dr. Matthias E. Storme (KU Leuven)
    12u10 Letters on a Regicide Peace, Prof. Dr. Andreas Kinneging (Universiteit Leiden)
    12u40 Vragenronde
    13u00 Lunchpauze
    14u00 Inleiding namiddaggedeelte, door Prof. Dr. Alexander Roose (Universiteit Gent)
    14u10 De nationale dimensie van schoonheid en het sublieme, Prof. Dr. Michel Huysseune (Vesalius college, Vrije Universiteit Brussel)
    14u40 Het sublieme karakter van de vrijheid. Burke en Kierkegaard, Mevr. Drs. Iris Hazewindus (Universiteit Amsterdam)
    15u10 Vragenronde en koffiepauze
    15u20 De receptie van Burke in Nederland, 1770-1815, Prof. Dr. Wessel Krul (Rijksuniversiteit Groningen)
    15u50 Burke en het Nederlandse protestantisme, Dr. Bart Jan Spruyt
    16u20 Burke als politicus, dhr. Coen Brummer
    16u50 Vragenronde
    17u00 Afronding en conclusies

    PRAKTISCHE INFO
    DATUM Donderdag 21 april 2016 van 10u tot 17u
    LOCATIE Universiteit Leiden, NL
    PRIJS 25 euro, PhD studenten en studenten gratis
    Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
    maarten.colette@vub.ac.be

4. Varia

 

5. Rechtshistorisch instituut in de kijker: Université Liège

Voorstelling van de dienst "Romeins recht"

Onderwijs

De eenheid Romeins Recht en Rechtsvergelijking organiseert volgende lesreeksen: “Romeins Recht”, “Rechtsvergelijking”, “Rechtsvergelijking – bijzondere vraagstukken”, en “Inleiding tot het Privaatrecht”.
“Romeins recht” is een plichtvak binnen de bacheloropleiding in rechten (2de jaar). De inhoud is voornamelijk Romeins Privaatrecht (Zakenrecht et Verbintenissenrecht).
“Rechtsvergelijking” is dan weer verplicht voor de masterstudenten (1e Master). Deze cursus vergelijkt de juridische systemen in Europa en de wereld, behandelt codificatiegeschiedenis en heeft een methodologische inleiding.
“Rechtsvergelijking – bijzondere vraagstukken” is een keuzevak in de master rechten. Het vak wordt elke twee jaar georganiseerd en verandert inhoudelijk naargelang het onderzoek van de eenheid. Meestal wordt er een juridisch instituut diachronisch bestudeerd (bij voorbeeld: Culpa in contrahendo, mora debitoris, causaliteit…).
Inleiding tot het Privaatrecht is voor criminologen en sociologen. Dit is een verplichte cursus voor niet-juristen.

Onderzoek

Professor Jean-François Gerkens en zijn ploeg spitsen zich toe op volgende onderzoeksdomeinen: Romeins recht, Rechtsvergelijking in het Privaatrecht,  Geschiedenis van het Romeins recht, Methodologie van de Rechtsvergelijking, de Geschiedenis van het onderwijs van het Romeins recht in België en Rechtsgeschiedenis.
De dienst "Romeins recht" wijdt zich voornamelijk aan de studie van het Romeinse privaatrecht en meer specifiek aan de goederenrechten en aan de verbintenisrechten. Zo, bij voorbeeld, bereidt Vanessa Cavalleri een doctoraatscriptie voor over de mora debitoris waar ze, door een historische visie en de analyse van de mora debitoris in het Romeins recht, probeert te bepalen als de mora nog enig nut heeft of door het ruimer concept van "Breach of contract", zoals voorgesteld door Europese projecten kan worden vervangen. (...)
Maar de dienst legt zich ook toe op de vergelijking van het recht. De doctoraatsthesis van Benoît Lagasse over Charles de Méan, een Luikse jurist van de 17de eeuw, is er een goed voorbeeld van: hij vergelijkt immers het door Charles de Méan beschreven recht met het Romeins en met de tijdens de Middeleeuwen en de Moderne tijden gepaste recht in Frankrijk, in Duitsland en in de Zuidelijke Nederlanden om de specificiteit van het Luikse recht aan te tonen.

Kort curriculum vitae van de medewerkers

Prof. dr. Jean-François Gerkens is in 1968 in Eupen geboren. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Luik en verbleef een aantal maanden in het kader van een Erasmus aan de Universiteit van Ferrara (Italië-1991). Daarna nam hij deel aan het “Corso di perfezionamento in diritto romano” aan de Universiteit Roma La Sapienza (Italië-1993). Zijn proefschrift over “überholende Kausalität” schreef hij onder de leiding van de Professoren Fritz Sturm (toen in Lausanne) en Roger Vigneron (Luik). Sinds 2003 is hij hoogleraar aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Luik. Hij was ook gastprofessor in meer dan 40 universiteiten in Europa, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Hij heeft twee boeken geschreven: “Aeque perituris.... Une approche de la causalité dépassante en droit romain classique”, Liège 1997, 377 blz.; en Droit privé comparé, Bruxelles 2007, Editions Larcier, Collection de la Faculté de droit de l’Université de Liège, 251 blz. Hij heeft ook talrijke artikelen geschreven die grotendeels online terug te vinden zijn op : http://orbi.ulg.ac.be/ph-search?uid=U015254
Hij is directeur van een internationaal peer reviewed tijdschrift (Revue Internationale des Droits de l’Antiquité) en lid van redactiecomités van andere tijdschriften zoals: European Review of Private Law, IVRA Rivista internazionale di diritto romano e antico, Quaderni Lupiensi, Fundamina
Hij coördineert de Société Internationale Fernand De Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité, ‘s werelds grootste genootschap voor het recht van de Oudheid.
Hij organiseerde al meerdere internationale congressen (SIHDA 2009, SIHDA 2011, Privatissimum 2010, 2013, 2015, 2016 en enkele congressen buiten het romeins recht.
Hij kreeg de TPR leerstoel voor het academisch jaar 2008-2009.
Hij heeft aan talrijke internationale onderzoeks- en doceerprojecten deelgenomen, zoals het “International Roman Law Moot Court Competition” (In samenwerking met Oxford, Cambridge, Trier, Tübingen, Athens, Naples, Vienna), en het Privatissimum (in samenwerking met de universiteiten van Fribourg en Parijs).

Dra Vanessa Cavalleri werd in 1986 in Luik geboren. Ze behaalde in 2009 haar diploma in de rechten te Luik, en een jaar later studeerde ze af met een LLM in Public International Law aan de Universiteit van Glasgow. Daarna werd ze assistente bij professor Gerkens en in 2012 verwierf ze een doctoraatbeurs van de universiteit van Luik. Haar thesis, onder begeleiding van prof. Jean-François Gerkens, gaat over de mora debitoris van de Romeinse tijd tot nu. In 2013 behaalde ze een beurs van de Academia Belgica en verbleef ze in Rome waar ze de "Corso di Alta Formazione in Diritto Romano e in Diritti dell'Oriente Mediterraneo" van de universiteit "La Sapienza" volgde. Nu vervolgt ze haar thesis aan de Universiteit van Luik.

Drs Benoît Lagasse werd in 1991 te Luik geboren. Hij studeerde rechten aan de Luikse Universiteit waarna hij in 2014 assistent werd van prof. Jean-François Gerkens. Onder begeleiding van Jean-François Gerkens (Ulg) en Dirk Heirbaut (Ugent) begon hij aan zijn doctoraatsonderzoek. Sinds oktober 2015 is hij aspirant F.R.S.-F.N.R.S. Zijn doctoraatscriptie gaat over Charles de Méan, een Luikse jurist uit de 17de eeuw. Lagasse gaat na welke bronnen (Romeins recht, Luikse recht, gewoonterecht; auteurs) de Méan consulteerde. Aan de hand van enkele juridische concepten, zoals de schenkingen en de legaten,wordt onderzocht hoe specifiek het Luikse recht op die vlakken al dan niet was, en getracht om de respectievelijke invloeden van het gewoonterecht en van het ius commune te bepalen.

Joanne Albert werd in 1987 in Malmedy geboren. Na ze in het Hilfield trathallan College in Canada heeft gestudeerd, is ze in de Rechten in Luik in 2012 afgestudeerd. Het zelfde jaar is ze halftijds assistent van de professor Jean-François Gerkens geworden. Sedert 2013 is ze ook verbonden aan de Luikse balie als advocate aan de balie te Luik, met een specialisatie in het vastgoedrecht. Joanne Albert wijdt zich voornamelijk aan het rechtsvergelijking en is nu de verschijning van de zakelijke genotsrechten aan het studeren.

Eléonore Marichal werd in 1988 te Luik geboren. In 2011 studeerde ze af met een rechtendiploma van de Universiteit van Luik. Tussen 2011 en 2015 was ze verbonden aan de Luikse balie als advocate, met een specialisatie in het familierecht. Sinds dit jaar werkt ze halftijds als assistente van prof. Jean-François Gerkens. Ze is ook assistente voor de onderwijskundige ondersteuning aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Luik en docente recht aan de “Institut d'Enseignement de Promotion sociale de Fléron”. Ze werkt in het bijzonder over het ius italicum.

Voorstelling van de dienst: Rechtsgeschiedenis

Onderwijs
De eenheid Rechtsgeschiedenis organiseert twee cursussen: Geschiedenis van  het privaatrecht  (45 u), een verplichte cursus voor bachelors in de Rechten (2de jaar) en ”Formation des droits européens au Moyen âge et aux temps modernes, dat een keuzevak is voor Mastersstudenten.

Onderzoek
De twee leden van de dienst Rechtsgeschiedenis, Robert Jacob en Charlotte Braillon, hebben verschillende onderzoeksthema's: geschiedenis van de justitie, middeleeuwse geschiedenis, rechtelijke antropologie, Chinees recht en vergelijking van de gerechtelijke geschiedenis wat professor Robert Jacob betreft en geschiedenis van de rechtelijke gedachte, geschiedenis van de doctrine, vorming van juridische uitspraak, koloniaal recht, geschiedenis van het Afrikaanse recht en Geschiedenis van het internationale recht wat Charlotte Braillon betreft.

Kort curriculum vitae van de medewerkers

Doctor in de Rechten van de Universiteit van Parijs (1984), Robert Jacob is "Directeur de Recherches au CNRS", waar hij in het kader van de "Laboratoire de médiévistique occidentale de l'Université Paris I" werkt. Hij is deskundig in de Middeleeuwen en in de rechtsgeschiedenis. Hij is professor aan de universiteiten van Luik en Saint-Louis in Brussel waar hij de geschiedenis van het recht onderwijst. Hij is ook lid van de  Commission Royale des Anciennes Lois et Ordonnances de Belgique. Zijn huidige werken, houden verband met de geschiedenis van het recht, de anthropologie en de rechtstheorie, handelen over justitie vanuit een rechtsvergelijkend perspectief en, in het bijzonder, om de vergelijking tussen detussen de Europese en de Chinese justitie. In dat kader heeft hij het boek Judging  under the Heaven. The Judicial Institution and the Religious Ideas in Western Countries and in China: a Perspective of Comparative History in 2013 gepubliceerd, dat in het Chinees door professor Li bin werd vertaald. Hij heeft ook in 2014 een boek, La grâce des juges (PUF 2014), gepubliceerd waarin hij over de sacraliteit rond de praktijk van de justitie spreekt. Sinds ze in 2006 afstudeerde in de Rechten aan de universiteit van Luik, is Charlotte Braillon assistente bij de dienst Rechtsgeschiedenis. Ze behaalde in 2008 een Master en histoire de la pensée juridique de l’Université Paris I. Ze is bezig met een doctoraat onder de leiding van professor Robert Jacob. Ze werkte over het gewoonterecht, onder andere binnen de kolonies, op basis van de geschiedenis van het recht en van de justitie in Belgisch Congo. In dat kader volgt ze het perspectief van de postcolonial studies. Ze is co-editor van het boek Droit et Justice en Afrique coloniale. Traditions, productions et réformes (2014; FUSL). Met het oog op het begrip van gewoonterecht heeft ze de verbanden tussen de rechtsleer en de rechtspraak geanalyseerd, zowel de impact van de intellectuele vondsten en de geschiedenis van de ideeën op het huidige recht. Ze is ook advocate in Luik.

 

Met vriendelijke groet,

De Redactie

Dirk Heirbaut,
Elisabeth Bruyère,
Bruno Debaenst,
Frederik Dhondt,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Matthias Van Der Haegen,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie
Alain Wijffels.

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar: courant@ugent.be

 

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.