Onderwijs
De Sectie Rechtsgeschiedenis verzorgt rechtshistorisch onderwijs in de Bachelor Nederlands Recht, Fiscaal Recht en European Law School. In de eerste plaats is er het eerstejaarsblok Rechtsgeschiedenis/Legal History. Daarnaast bevat het blok Metajuridica een zware rechtshistorische component. Bovendien verzorgt de sectie keuzevakken zoals Comparative Legal History of the Euregio, maar ook Comparative Civil Procedure, waarin ook de geschiedenis van het burgerlijk procesrecht in Europa aan bod komt. Tevens verzorgt zij het vak 'Ontwikkeling van het Recht in Europa' ten behoeve van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Hasselt.
Onderzoek
De Sectie rechtsgeschiedenis verricht onderzoek in het kader van de Onderzoeksschool Ius Commune (onder andere in het programma Grondslagen en Beginselen van Burgerlijk Procesrecht in Europa).
Personeel
Prof.mr. Remco van Rhee, hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis en vergelijkend burgerlijk procesrecht
Prof.dr. Louis Berkvens, bijzonder hoogleraar rechtsgeschiedenis vanwege Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
Dr. Bram van Hofstraeten, universitair docent
Dr. Pim Oosterhuis, universitair docent
Dr. Agustin Parise, universitair docent
Dr. Mariken Lenaerts, docent
Dr. Tanja van der Meer, docent.
Kort curriculum vitae van de medewerkers
Prof. mr. Remco van Rhee
Studeerde rechten aan de universiteiten van Leiden en Edinburgh, geschiedenis aan de Universiteit Leuven en psychologie aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1997 cum laude aan de Universiteit Leiden.
Hij doceerde Romeins recht aan de Universiteit Leiden (1991-1994) en Goederenrecht en Burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Utrecht (1994-1998) alvorens benoemd te worden tot hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis en vergelijkend Burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Maastricht (1998). Hij publiceert, geeft onderwijs en begeleidt studenten en promovendi op het gebied van rechtsvergelijking, burgerlijk procesrecht en rechtsgeschiedenis.
Hij was visiting professor aan een groot aantal instellingen, waaronder de Universiteit Gent, University of Capetown, University of Stellenbosch , Catholic University of Valparaiso, Central European University of Budapest, China-EU School of Law (Beijing), Kzan Federal University etc.
Hij is onder meer lid / adviseur van de redacties van Comparative Legal History, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht, Europan Journal of Legal History en Pro Memorie.
Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar (Vergelijkend) Burgerlijk procesrecht, geschiedenis van rechterlijke instellingen en rechtspleging, Romeins Recht en rechtsgeschiedenis i.h.a.
Prof. dr. Louis Berkvens
Studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit). Trad na zijn afstuderen in 1980 als rechtshistorisch onderzoeker in dienst bij de Katholieke Universiteit (1980-1985). Is sinds 1985 verbonden aan de Rijksuniversiteit Limburg (thans Universiteit Maastircht-UM), aanvankelijk als universitair docent, nadien als hoofddocent en sinds 1998 tevens als bijzonder hoogleraar rechtsgeschiedenis der Limburgse Territoria vanwege Limburgs Geschied- en Oudheid kundig Genootschap. Hij behaalde in 1990 de graad van doctor op het gebied van de rechtsgeleerdheid aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Gasthoogleraar aan de Universiteit Hasselt (2010-heden)
Hij was/is ondermeer voorzitter van de Universiteitsraad UM (2006-2010); voorzitter capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden van het recht (2002-2004; 2014-heden); voorzitter van de Stichting Oud-Vaderlands Recht; hoofdredacteur Nederland van het rechtshistorisch tijdschrift Pro Memorie.
Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar Oud-Vaderlands Recht, Euregionale rechtsgeschiedenis, de verhouding van ius proprium en ius commune, wetgevingsgeschiedenis, geschiedenis van burgerlijk procesrecht in de Euregio, strafrechtsgeschiedenis, en de digitalisering van rechtsbronnen.
Dr. Bram van Hofstraeten
Studeerde Middeleeuwse geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (grote onderscheiding); en was vervolgens als promovendus verbonden aan de Universiteit Maastricht (promotie cum Laude 2008), postdoc in Leuven (2008-2012), Marie Curie Fellow aan de Universiteit Maastricht (2013-2015); thans universitair docent aldaar.
Na zijn promotie op een rechtsvergelijkend onderzoek naar de invloed van het juridisch humanisme op de Antwerpse Compilatae en de Gelderse Land- en Stadrechten in het Overkwartier van Roermond, legde hij zich voornamelijk toe op de geschiedenis van het handelsrecht.
Dr. Pim Oosterhuis
Studeerde aanvankelijk theologie aan de Theologische Universiteit Kampen en nadien rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij volgde het Erasmus Programma in Law and Economics in Rotterdam en Hamburg (masters thesis Commercial Impracticability in Common Law and Civil Law); was na zijn afstuderen in 2001 werkzaam als advocaat-stagiair , alvorens in dienst te treden bij de Vrije Universiteit Amsterdam, alwaar hij onderzoek verrichtte ten behoeve van zijn dissertatie Specific Performance under European Codifications of the 19th Century (2004-2009), waarop hij in 2011 promoveerde. Vanaf 2010 als universitair docent in dienst bij de UM.
Zijn interesse gaat onder meer uit naar Max Weber en zijn invloed op de conceptualisering van het Romeinse recht in de 20e eeuw, de geschiedenis van het handels recht in de 19e eeuw, zowel vanuit Nederlands als vanuit Europees perspectief.
Dr. Agustin Parise
Studeerde en promoveerde tot 'doctor en derecho' aan de Universiteit van Buenos Aires, alwaar hij rechtsgeschiedenis doceerde ( 2001-2005) Vervolgens was hij als onderzoeker verbonden aan de Louisiana State University Law Centre (2006-2010). In de periode 2010-2015 was hij als promovendus verbonden aan de UM (promotie 2015); thans universitair docent.
Hij is o.a. redacteur van The Journal of Comparative Legal History en van The Journal of Civil Law Studies en adviseur Glossae: European Journal of Legal History.
Zijn belangstelling gaat uit naar rechtsgeschiedenis, privaatrecht en rechtsvergelijking. Hij publiceerde inmiddels meer dan 70 academische verhandelingen, waaronder boeken en artikelen in Engels, Frans en Spaans.
Dr. Mariken Lenaerts
Studeerde Nederlands recht aan deUM. Haar master thesis National Socialist Family Law in the Netherlands. Academics'attitude towards National Socialism: active resistance, condemnable passiveness or colaboration werd beloond met de facultaire scriptieprijs 2003-2004. In de periode 2006-2012 was zij als junior onderzoeker verbonden aan de capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden. In deze periode voltooide zij haar proefschrift National Socialist Family Law. The influence of National Socialism on marriage and divorce law in Germany and the Netherlands. Dit proefschrift werd onderscheiden met de Prix Foundation Auschwitz 'Jacques Rozenberg' 2012.
Zij werkt sinds november 2015 samen met Louis Berkvens aan een jubileumboek ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.
Haar belangstelling gaat uit naar de rechtsgeschiedenis van het Nationaal Socialisme.
Dr. Tanja van der Meer
Promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift, getiteld The Lex Voconia. Made for Men. Mulier heres institui non potest. Zij is sinds 1995 aan de Caprgoep Grondslagen en Methoden als docent verbonden. In deze hoedanigheid verzorgt zij o.a. het rechtshistorisch onderwijs aan de Universiteit Hasselt.