|
|
Woord Vooraf
Geachte lezer,
Rechtshistorische parels op internet
Almaar meer materiaal wordt via internet beschikbaar. Hier in Gent bereiden wij momenteel een zending van oude boeken naar Google books voor. Het gaat daarbij om werken van voor 1875, met zelfs nogal wat Nederlands recht. Dat laatste hoeft overigens niet te verbazen in een stad waar Willem I nog dit jaar een standbeeld zal krijgen dankzij het Comité 1815-2015: Willem, Bedankt! (Voor meer info, zie de site: http://willembedankt.org/). In afwachting van Willems standbeeld en de opname van onder meer het Groot Gelders Placaetboek in Google Books, signaleren wij dat een ander rechtshistorisch monument vrij toegankelijk is via internet. De dankzij het Comité voor Rechtsgeschiedenis bij rechtshistorici bekende Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten heeft ook een Franstalige tegenhanger. Die laatste heeft enkele van haar publicaties online geplaatst. Daaronder bevinden zich o.m. enkele werken van Philippe Godding. Liefhebbers van de Brabantse rechtsgeschiedenis kunnen hun hartje ophalen bij zijn boeken over de Brabantse wetgeving onder Filips de Goede en over de Raad van Brabant onder diezelfde vorst. Zo mogelijk nog meer aan te raden is Goddings niet meer te overtreffen meesterwerk 'Le droit privé dans les Pays-Bas méridionaux'. Downloaden kan op http://www.academieroyale.be (aldaar klikken op Les publications en vervolgens in de zoekfunctie Goddings naam ingeven). Veel leesgenot!
Met vriendelijke groeten,
Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE, Maarten VANKEERSBILCK & Amélie VERFAILLIE
|
1. Recente Publicaties
|
-
A. VERSCUREN, The Great Council of Malines in the 18th century. An Aging Court in a Changing World?, Springer, 2015, 348 p.
In deze zeer recente studie staat de Grote Raad van Mechelen als instituut centraal. Aan bod komen zijn interne organisatie en personeelsbeleid, zijn positie in de bredere maatschappij van de Oostenrijkse Nederlanden, zijn procesvoering en zijn laatste jaren aan het eind van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. Deze institutionele geschiedenis biedt op die manier inzicht in de rol die de Grote Raad van Mechelen heeft gespeeld in het staatsvormingsproces in de achttiende-eeuwse Oostenrijkse Nederlanden, iets wat tot voorheen onderbelicht bleef.
|
|
-
D. HELMERS, Bilderdijks Odilde. Het leven van Catharina Rebecca Woesthoven, Boekscout Soest, 2014, 330 p.
‘Het leven van Catharina Rebecca Woesthoven (1763-1828) was een aaneenschakeling van netelige gebeurtenissen. Haar huwelijk met de eloquente, maar veeleisende en opvliegende dichter en advocaat Willem Bilderdijk werd een faliekante mislukking. Het eindigde in een echtscheiding. Ook haar tweede huwelijk was geen succes. Van een neef erfde zij een enorm kapitaal en zij zou Jan Willem Kumpel hebben laten opsluiten. Al deze kwesties brachten vele pennen in beweging. Zij is de geschiedenis ingegaan als een meedogenloze, manipulatieve en domme vrouw.
Door onderzoek te doen in civielrechtelijke en notariële bronnen heeft Helmers een aantal ideeën over Woesthoven kunnen weerleggen. Dit boek is een goed voorbeeld van de waarde van de genoemde bronnen voor (rechts)historisch onderzoek. Helmers laat Woesthoven nu zien als een ‘overlever’ die de mogelijkheden van haar tijd gebruikte om haar problemen het hoofd te bieden. Deze biografie is daarmee tevens een welkome aanvulling op de bestaande levensbeschrijvingen van Willem Bilderdijk.’
Meer informatie via www.boekscout.nl.
|
|
2. Call For Papers
- 27 juli - 7 augustus 2015 - Max Planck Summer Academy for Legal History 2015 'Cultural Translation of Law'
De Max Planck Summer Academy for Legal History biedt een selecte groep van gemotiveerde beginnende onderzoekers, gewoonlijk doctoraatsstudenten, de gelegenheid om zich te verdiepen in de methodologie en principes van rechtshistorisch onderzoek. Daarbij zijn twee modules voorzien die gedurende twee weken zullen plaatsvinden. De eerste biedt een inleiding tot de studie van bronnen, methodologische principes, theoretische modellen en controversiële onderzoeksthema’s binnen de rechtsgeschiedenis. De tweede voorziet de kans voor de deelnemers om te discussiëren over een specifiek onderwerp en een eigen benadering tot dit thema te ontwikkelen. Mogelijke deelnemers dienen een CV, motivatiebrief en ontwerp van onderzoek door te sturen naar summeracademy@rg.mpg.de.
Alle informatie en voorwaarden kan u vinden op de website van het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte.
|
|
3. Kalender
- 12 - 14 maart 2015 - International Conference: Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800) – Bern
Het Historisches Institut van de Universiteit van Bern organiseert een conferentie met als titel Elections and Electoral Corruption in the Early Modern Period (1500-1800). De laatste jaren is er een toenemende interesse voor verkiezingen als onderwerp van historisch onderzoek. Hetzelfde geldt voor politieke corruptie. Tijdens deze conferentie zal de focus zowel liggen op het electorale systeem zelf als op de campagnes voorafgaand aan en volgend op de stemming.
Meer informatie is te vernemen via een mail naar florian.schmitz@hist.unibe.ch
- 20 maart 2015 - Marie Van Eeckenrode, openbare doctoraatsverdediging, « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) », Louvain-la-Neuve
Op 20 maart verdedigt Marie Van Eeckenrode haar doctoraat met als titel « Les États de Hainaut: servir le prince, représenter le pays. Une assemblée dans les allées du pouvoir (ca. 1400-1550) ». De verdediging zal plaatsvinden in de namidddag in de Salle du Conseil van de Faculté de Philosophie, Arts et Lettres (Collège Érasme) van Louvain-la-Neuve. De jury zal bestaan uit Heinz Bouillon (voorzitter), Jean-Marie Cauchies (promotor), Paul Bertrand (promotor), Jean-Marie Yante, Sébastien Dubois, Jan Dumolyn (UGent) en Stéphane Péquignot (EPHE – Sorbonne).
- 4 - 5 juni 2015 - Globalization & the Law in Historical Perspective, Maurer School of Law, Indiana University, Bloomington
De laatste jaren is er een explosie aan onderzoek naar globalisatie in rechtshistorisch perspectief. Daarbij komen diverse thema’s aan bod, waaronder internationale sociale bewegingen, mensenrechten, diplomatie, de transnationale circulatie van kapitaal en grenscontroles. Historici hebben echter aangetoond dat globalisatie geen nieuw fenomeen is. De organisatoren van dit congres roepen beginnende onderzoekers op om een frisse kijk te bieden op de historische relaties tussen recht, rechtsinstellingen en globalisatie. Daarbij streven ze naar een conferentie waarop een brede waaier aan papers aan bod zullen komen, zowel wat betreft de chronologie, geografie en disciplines.
Abstracts van 300 woorden & cv’s zijn welkom tot 16 februari 2015 per e-mail aan Bridget Gross met “Legal History Conference” als onderwerp.
|
4. Varia
- Overdracht 'Afrika-archief' door FOD Buitenlandse zaken aan het Rijksarchief
Vóór 2018 wordt meer dan 10 km ‘Afrika-archief’ uit de periode 1885-1962 naar het Rijksarchief verhuisd. Het gaat om 5 km archief van het vroegere Ministerie van Koloniën; 4,5 km archief van de gouverneur-generaal van Congo en om 1,4 km personeelsdossiers van oud-kolonialen. Op 11 december 2014 werd hierover een ‘Memorandum of Understanding’ afgesloten tussen de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en het Rijksarchief.
De volledige aankondiging kan u hier vinden.
- BRAIN-project 'Zoeken, selecteren en digitaliseren van bestaande Belgische bronnen voor de studie van transnationale wetgevende en sociale hervormingen'
Het onderzoeksproject Tic-Belgium is gebaseerd op recente innovaties inzake Digital Humanities en netwerkanalyses en wil een nieuw Virtual Research Environment-model uitwerken om internationale organisaties te bestuderen. Het project opent op die manier nieuwe perspectieven voor geschiedkundig onderzoek naar sociale hervormingen in de periode 1815-1914, vooral wat betreft België en Nederland. De algemene doelstelling van dit project is om aan te tonen dat lokaal activisme, nationale hervormingsagenda’s en transnationale ideeën-uitwisseling over sociale hervorming nauw verweven waren.
Alle informatie kan u hier vinden.
- 26 febuari 2015 - Causerie door Dra. Caroline Laske 'Linguistic analysis of the term 'consideration' in the English Reports Full Reprint'
The research project examines and reveals how cultural heritage and linguistic-discursive diversities in the different European legal traditions and systems have functioned in and influenced the development of contract law in England in comparison with French and German law. Using the study of language as a carrier of culture allows for the identification of elements of legal culture by providing some evidence on what constitutes and determines such elements. It helps to gain deep-level understanding of how legal cultures have developed historically, to what extent language and its translational components have influenced legal texts and legal culture, as well as what role this has played in (foreign) reception of legal texts and concepts.
For that purpose, I have singled out the common-law doctrine of consideration to compare and contrast with the civil law doctrine of causa. The period I cover runs from the appearance of the notion of consideration in the action of assumpsit until the end of the 19th century. For the causerie I will concentrate on a linguistic analysis of the use of the term consideration, first in its very general usage, then in a legal context and finally as a technical legal term.
- De European Society for Comparative Legal History (ESCLH) nodigt al haar leden uit om verslag uit te brengen over de vele conferenties die in binnen- en buitenland plaatsvinden. Dit kan via de blog van de ESCLH (http://eschl.blogspot.com) die ondertussen de status heeft verworven van nieuws- en communicatiekanaal van en voor rechtshistorici. Zowel samenvattingen als meer uitgebreide besprekingen van wetenschappelijke bijeenkomsten (conferenties, colloquia, workshops,...) met betrekking tot comparative legal history zijn steeds welkom. De inzendingen dienen opgesteld te worden in het Engels en omvatten een korte voorstelling van de auteurs. De volledige mededeling en voorwaarden kan u hier terugvinden.
Voorstellen kunnen overgemaakt worden aan Flavia Mancini of Frederik Dhondt.
|
|
Met vriendelijke groet,
Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Stefan Huygebaert,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck,
Amélie Verfaillie.
M.m.v.
Frederik Dhondt
Alain Wijffels
|
Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden, mail dan naar een van de editors:
Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck
De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be
Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.
|