nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - December 2013

www.rechtsgeschiedenis.be

 

Woord Vooraf

 

Beste lezer,


Zopas kregen we een link naar een interessant filmpje op het internet. Onze Deense collega’s Ditlev Tamm en Helle Vogt vertellen over hun Engelse vertaling van Deense middeleeuwse rechtsbronnen. Het filmpje is te vinden op: http://jura.ku.dk/english/news/2013/medieval-danish-law/


Uiteraard gaat het hier om een eenvoudige clip en niet om een dure Hollywoodproductie, maar het heeft wel iets. Studenten vinden het best leuk als rechtsgeschiedenis op deze manier wat levendiger wordt. Het mag dan wel niet te lang duren, want dan haken ze weer af. Ook buitenlandse collega’s kunnen op deze manier soms een unieke kijk krijgen op bepaalde zaken. Het filmpje van Tamm en Vogt bv. is opgenomen in de Deense nationale bibliotheek, zodat zij de originele middeleeuwse manuscripten kunnen tonen. Toegegeven, het is nog altijd leuker het manuscript zelf in handen te krijgen, maar dit is een mooi alternatief voor wie niet meteen daarvoor naar Kopenhagen wil gaan. Misschien moeten we er in de Lage Landen eens aan denken om ook enkele korte filmpjes te maken over onze bronnen of andere themata, in het Nederlands voor onze studenten, in het Engels voor onze buitenlandse collega’s om op die manier verborgen schatten voor iedereen toegankelijk te maken. (Wie dat al gedaan heeft, mag uiteraard de link doorsturen, dan nemen we die op in de volgende Courant.)


Met vriendelijke groeten

Dirk HEIRBAUT, Bruno DEBAENST, Stefan HUYGEBAERT, Sebastiaan VANDENBOGAERDE & Maarten VANKEERSBILCK

 

1. Recente Publicaties

2. Call For Papers

 

  • 2 - 5 april 2014 –XXth Annual Forum of Young Legal Historians (Cambridge).

Het thema dit jaar is 'common laws'. Geïnteresseerden kunnen hun voorstel, in het Engels of Frans en vergezeld van een kort CV, doorsturen naar forum2014@aylh.org vóór 31 januari 2014.

De volledige Call for Papers kan u hier vinden of op de website van de AYLH.

 

  • 15 mei 2014 - Workshop methodologie van de rechtsvergelijking.

De vakgroep grondslagen en geschiedenis van het recht organiseert een workshop over de methodologie van de rechtsvergelijking. Wie een paper wil presenteren, kan een voorstel indien bij D. Heirbaut.

 

  • 8-9 juli 2014 – European Society for Comparative Legal History (ESCLH) (Macerata)

In juli vindt ook de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for Comparative Legal History plaats met als thema "Traditions and changes".

Voorstellen kunnen uiterlijk tot 1 januari 2014 ingediend worden bij dr. Antonella Bettoni.

De volledige uitnodiging en alle overige informatie kunt u op de website vinden.

 

  • 14-17 juli 2014– Mini Conference on Law & History (Athene)

Het opzet van deze conferentie is het samenbrengen van wetenschappers en studenten uit alle gebieden van law & history en andere gerelateerde disciplines.

Voorstellen zijn welkom tot uiterlijk 15 december 2013 bij Dr. Norbert Varga.

Meer informatie kan u op de website van de Law Research Unit en de History Research Unit van het Athens Institute for Education en Research (ATINER) vinden.

 

  • 3-6 september 2014 – ‘Patterns of crime and gender in an urban setting ca. 1700-1900’ op de EAUHC (Lissabon).

De European Association for Urban History Conference (EAUHC) houdt dit jaar haar conferentie in Lissabon van 3 tot 6 september. Onder de titel ‘Patterns of crime and gender in an urban setting ca. 1700-1900’ zijn Marion Pluskota (Universiteit Leiden) en Drew Gray (University of Northampton) op zoek naar (criminaliteits-)historici, geografen en criminologen om hun sessie aan te vullen. Nu gender als een analytische categorie ter verklaring van juridische en criminologische processen ingeburgerd geraakt, willen deze vorsers de focus leggen op de werking en invloed van de stad of urban space. Voorstellen zijn welkom tot 15 oktober 2013, online in te vullen. Meer info vindt men hier.

 

  • 9-10 mei 2014 - Akteure der Konfliktreguliering an der Grenze der staatlichen Justiz im 19 und 20 Jahrhundert (Frankfurt am Main, Johann Wolfgang Goethe-Universität).

In de 19de en 20ste eeuw heeft zich de moderne staat gevormd met het monopolie op het uitvaardigen van regels. Dat zorgde voor een toename van regulering op maatschappelijke betrekkingen en de institutionele ontwikkeling van de overheidsmacht. Toch bleven er een aantal gebieden over waar de staat niet of niet overwegend bij conflictregulering betrokken was. Als actoren van conflictafhandeling traden immers niet enkel rechters op maar ook mediatoren, lekenrechters,... personen die niet onmiddellijk behoren tot de overheidsjustitie. Dergelijke vormen van conflictafhandeling konden zich binnen het kader van de overheidsjustitie afspelen en op die manier een gewenst gevolg hebben maar ze konden ook in concurrentie treden met de bestaande staatsstructuren. In het kader van de studiedag zal voor de 19de en 20ste eeuw onderzocht worden welke vormen van statelijke, halfstatelijke en niet statelijke conflictafhandeling bestonden en welke rol de geschilbeslechtende actoren daarbij speelden. Daarbij zijn niet enkel de westerse vormen van conflictafhandeling van belang maar ook deze in andere regio's van de wereld.

Deadline: 20 december 2013

Meer informatie.

 

3. Kalender

 

  • 12 december 2013 - Laudatio en overhandiging Sarton Medaille 2013 - 2014 aan Prof. Dr. Heiner Lück.

Het hele gebeuren vindt plaats om 16.00 uur in het NB III auditorium van de faculteit Rechtsgeleerdheid (Ugent), Universiteitstraat 4, Gent. Het volledige programma is hier te vinden.

 

  • 12 - 13 december 2013 - Symposium Amicorum ter ere van Olga Tellegen-Couperus: ‘Roman Law: Connections and Perspectives’ (Tilburg).

De vakgroep Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van Tilburg Law School, Tilburg University, organiseert op 12 en 13 december aanstaande een afscheidssymposium voor mevrouw Olga Tellegen-Couperus die, na een dienstverband van 35 jaar, in juli 2013 als universitair hoofddocent met pensioen is gegaan.

Gedurende haar professionele leven heeft Olga Tellegen-Couperus zich ontwikkeld tot een pionier binnen het gebied van de  studie van het Romeinse recht. Haar ambitie om het Romeinse recht te bestuderen vanuit een contextuele en interdisciplinaire benadering en in het bijzonder haar wetenschappelijke aandacht voor de relatie tussen recht en retorica heeft in de afgelopen decennia steeds meer waardering en navolging gekregen. Ze is dan ook uitgegroeid tot een vooraanstaand Romanist in Nederland en in Europa. Daarnaast heeft ze zich de laatste jaren, voor het onderwijs in Liberal Arts and Sciences aan de Tilburg School of Humanities, ook toegelegd op de geschiedenis van de Common Law. Haar colleges werden door studenten zeer gewaardeerd; zij gaf - en zal dat hopelijk nog enige tijd blijven doen -  een inspirerend voorbeeld door haar kritische en nauwgezette analyse van historische teksten en bronnen. Door dit te combineren met zachtaardige onverzettelijkheid en een groot gevoel voor humor heeft ze zowel studenten als promovendi tot bijzonder goede prestaties aangezet. Maar bovenal was en is zij een prettige, betrouwbare en toegewijde collega. Met dit veelzijdige
en interessante Symposium Amicorum willen wij dan ook recht doen aan Olga Tellegen- Couperus en aan haar wetenschappelijke verdienste. U bent van harte uitgenodigd!

U vindt het programma via de website, daar kunt u zich ook inschrijven.

Voor het Symposium wordt geen inschrijfgeld geheven. U kunt wel aangeven deel te willen nemen aan de lunches op donderdag en/of vrijdag en het diner op donderdag, waarvoor de kostprijs in rekening gebracht zal worden.

 

  • 10 - 14 februari 2014 – Derde samenkomst van de International Graduate School for Legal Historical Research.


De International Graduate School for Legal Historical Research (een samenwerking tussen het Instituto de Investigaciones de Historia del Derecho in Argentië, het Instituto Brasileiro de História do Direitoin in Brazilië en het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte in Duitsland) organiseert van 10 tot 14 februari 2014 haar derde conventie, ditmaal in het Max Planck Institut für europäische Rechtsgeschichte in Frankfurt am Main.

 

  • 10-11 april 2014 - ‘The Ten Commandments in medieval and early modern culture’ (Gent).

De vakgroep Letterkunde van de Gentse faculteit Letteren en Wijsbegeerte organiseert op 10 en 11 april 2014 te Gent een internationale conferentie over de Tien Geboden in de middeleeuwen en Vroegmoderne Tijd. Keynote speakers van dienst zijn Robert J. Bast (University of Tennessee, Knoxville) en Uta Störmer-Caysa (Johannes Gutenberg-Universität, Mainz). De organisatoren hopen de decaloog te herbekijken in zijn diverse tekstuele en visuele voorkomens, in het bijzonder vanaf de verhoogde aandacht in de twaalfde eeuw. De nadruk wordt daarbij gelegd op de brede culturele context waarbinnen de Tien Geboden functioneerden, alsook de theologische en methodologische aspecten van het onderzoek. Meer informatie staat te lezen op de conferentiewebsite.

 

  • 24 juni 2014 - Inaugurele rede prof. Giuseppe Falcone (Rijksuniversiteit Groningen).

Op 24 juni 2014 zal prof. Giuseppe Falcone zijn inaugurele rede houden ter ere van de aan hem gegunde H.J. Scheltemaleerstoel voor Byzantijns Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorafgaand aan dit heuglijke feit organiseert de sectie Rechtsgeschiedenis in samenwerking met de Universiteit van Palermo (Italië) een symposium over Byzantijns Recht. Dit zal gehouden worden op maandag 23 en dinsdag 24 juni 2014 te Groningen in de Senaatskamer (Academiegebouw), Broerstraat 5.

Het volledige persbericht kan u hier lezen.

 

 

4. Varia

  • De onderzoeksgroep HOST binnen de vakgroep geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel is op zoek naar:

Een promovendus voor het nieuwe, door FWO gefinancierde project 'De grote afname van procesvoering verklaard. De impact van sociaal-economische veranderingen op patronen van procesvoering in vroegmodern Europa. De casus van Brugge en het Brugse Vrije (1650-1795)'. Solliciteren kan nog tot 24 december. Meer informatie vindt u hier.

Een promovendus voor het nieuwe, door FWO gefinancierde project 'Shifting grounds? Nobility, lordship and state formation in the sisteenth century'. Solliciteren kan nog tot 1 januari. Meer informatie vindt u hier.

  • Weekblad van het Regt.

Door een samenwerking van UB Maastricht met prof. Berkvens en prof. Scholtes (hoogleraar textmining) is de tekst van het 'Weekblad van het Regt' voor iedereen volledig digitaal te lezen op deze link.

  • Research fellowship voor Hylkje de Jong -Hylkje de Jong, universitair docente rechtstheorie en rechtsgeschiedenis, heeft een Humboldt Research Fellowship for Experienced Researchers ontvangen.

De Jong gaat vanaf september 2014 onderzoek doen aan de Goethe Universität en het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte in Frankfurt am Main. De titel van haar onderzoek is: Von der Norminterpretation zur Rechtstheorie, Gesellschaft und Auftrag im byzantinischen Recht. Naast de bestudering van mandatum (opdracht) en societas (maatschap) in het Byzantijns recht, zal zij ook ingaan op de receptie ervan bij de Humanisten. Het onderzoek duurt 18 maanden, verdeeld over een periode van drie jaar. Het fellowship is toegekend door de Alexander von Humboldt-Stiftung.

 

 
 
 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Sebastiaan Vandenbogaerde,
Maarten Vankeersbilck.

 


M.m.v.

Wim Decock
Frederik Dhondt
Alain Wijffels

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden , mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Sebastiaan Vandenbogaerde
Maarten Vankeersbilck

 

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar de redactie. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.