300 Jaar geleden werd de Vrede van Utrecht gesloten. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert de vakgroep geschiedenis van de universiteit van Utrecht in samenwerking met de Dutch Society for Eighteenth-century studies een internationaal colloquium van 24 tot en met 26 april 2013. U kan op de officiële website het programma bekijken en u registreren.
- 24 April 2013 - Laurentlezing door prof. dr. J-F Gerkens 'Leopold August Warnkönig: een voorganger van François Laurent in de universiteiten van Luik en Gent'
Op 24 april a.s. vindt de jaarlijkse Laurentlezing plaats. Het onderstreept de samenwerking tussen de Faculté de Droit et Science politique van de Université de Liège en de Gentse rechtsfaculteit, waarbij eens per jaar een lezing wordt gegeven, het ene jaar in Luik en het andere jaar in Gent.
Dit keer komt Luik naar Gent, en krijgen we het genoegen te mogen luisteren naar een lezing van prof. dr. Jean-François Gerkens, met als titel "Leopold August Warnkönig: Een voorganger van François Laurent in de universiteiten van Luik en Gent".
De lezing gaat door vanaf 16u in de Oude Infirmerie in het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.
U zal erbij zijn? Gelieve uw komst te bevestigen uiterlijk op 22 april 12u via https://webapps.ugent.be/eventManager/events/LaurentlezingJFGerkens
Op vrijdag 26 april as. zal te Nijmegen in een zaal van de Rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit de plechtige overhandiging aan prof. Chris Coppens geschieden van het eerste exemplaar van de bundel 'Recto ordine procedit magister. Liber amicorum E.C. Coppens, (= Iuris Scripta Historica 28, Wetenschappelijk Comité voor Rechtsgeschiedenis van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten)'. Brussel 2012. De bijeenkomst zal 's middags plaatsvinden en is voor alle belangstellenden vrij toegankelijk.
Tot genoegen van de organisatoren heeft prof. dr. Gero Dolezalek, de voorganger van de heer Coppens op diens leerstoel en één der auteurs van het Liber Amicorum, zich bereid verklaard bij deze gelegenheid een voordracht te houden over een passend thema uit de Schotse of uit de Zuid-Afrikaanse rechtsgeschiedenis.
Tot slot van dit treffen zal de 'geadresseerde' van het Vriendenboek, prof. Chris Coppens een korte voordracht houden, getiteld 'Een Levend Wezen'. Dit is de vertaling van het eerste woord van het door hem lange jaren bestudeerde canoniekrechtelijke traktaat met de naam 'Animal est Substantia'. Behalve dit traktaat zal ook het belang van het canoniek recht voor de rechtsontwikkeling in Europa aan de orde komen. Na afloop van de bijeenkomst zal het glas geheven kunnen worden op het welzijn van Chris Coppens en zijn dierbaren.
Het programma is ook online beschikbaar.
Als contactpersoon voor deelnemers aan, of belangstellenden in, deze feestelijke middag zal optreden mevr. A.H.M. van Os, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Bureau in- en externe betrekkingen.
E-mail: a.vanos@jur.ru.nl
tel. 024-3616044, bezoekadres:Thomas van Aquinostraat 6, 6525 GD Nijmegen
postadres: Postbus 9049, 6500 KK Nijmegen
- 3 Mei 2013 - Doctoraatsverdediging Bart Quintelier 'Een (rechts)geschiedenis van de Belgische advocatuur (1795-2006), met nadruk op het tuchtrecht, toegelicht aan de hand van de Antwerpse casus'
Op vrijdag 3 mei om 17u30, in de Facultaire Raadzaal van de Gentse Rechtsfaculteit, verdedigt Bart Quintelier zijn doctoraat, met als titel: Een (rechts)geschiedenis van de Belgische advocatuur (1795-2006), met nadruk op het tuchtrecht, toegelicht aan de hand van de Antwerpse casus (Promotor: G. Martyn; Jury: Piet Taelman, Dirk Heirbaut, Philip Traest, Fred Stevens, Remco Van Rhee).
Inhoud van het proefschrift: Welke wetgeving beheerste de “Belgische” advocatuur tussen 1790 en 2006? Wat was de invloed van de Vlaamse ontvoogding, de emancipatie van de vrouw en de democratisering en liberalisering van het hoger onderwijs op de advocatuur? Hoe was de professionele organisatie van de advocatuur? Deze thema’s worden behandeld in het eerste deel van het proefschrift. In het tweede wordt de tucht behandeld. In een eerste luik worden het wezen en de aard van het tuchtrecht, de verschillende tuchtrechtelijke instellingen (hun ontstaan, hun samenstelling en hun bevoegdheden), het materieel tuchtrecht en het formeel tuchtrecht onderzocht. In een tweede luik wordt de tuchtrechtspraak van de orde van advocaten bij de balie te Antwerpen zowel cijfermatig als inhoudelijk geanalyseerd. Daarmee wordt de theorie getoetst aan praktijk.
Ook het programma voor de jaarlijkse hoogmis van jonge rechtshistorici is bekend. Het 19de Europese Forum voor Jonge Rechtshistorici gaat dit jaar door in twee landen: Frankrijk en België. Met de universiteiten van Lille 2 en UGent staat het oude graafschap Vlaanderen in voor de organisatie van deze conferentie waarin rechtshistorici van heinde en ver een presentatie verzorgen rond het thema '(Wo)Men in Legal History'.
Het Forum opent op woensdagavond 15 mei 2013 te Rijsel met een keynote speech door professor Alain Wijffels. Zaterdagavond 18 mei sluit de conferentie af te Gent. Indien u interesse heeft om het forum bij te wonen, dan kan u zich registreren op https://tokyoap1.ugent.be/eventManager/events/ForumREEFYLH. Uw inschrijving is voltooid nadat u de conference fee van €100 heeft betaald. Meer details kan u vinden op de websites van de Assocation of Young Legal Historians (www.aylh.org), het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis (www.rechtsgeschiedenis.be) en van het Centre d'Histoire Judiciaire van Lille 2 (http://chj-cnrs.univ-lille2.fr/).
- 16 Mei 2013 - Op donderdag 16 mei organiseert het CRIS, in het kader van het IUAP Justice & Populations, een seminarie over het thema: "L'accélération du temps dans la justice: éléments de comparaisons France-Belgique au travers du traitement de 3 contentieux" (Luik)
Datum en tijdstip: 16/05/2013 van 13h30 tot 16h30
Sprekers: Benoît Bastard (CNRS - ISP - ENS Cachan); Christian Mouhanna (CNRS - CESDIP); David Delvaux (CRIS - ULg); Frédéric Schoenaers (CRIS - Ulg)
Plaats: Universiteit van Luik. Boulevard du Rectorat 7, Bât. 31, 4000 Luik. Lokaal: Salle du Conseil (niveau +3, rechtse gang van B31)
Bijwonen van dit seminarie is gratis, maar inschrijven via F.Schoenaers@ulg.ac.be is evenwel verplicht.
De Belgische grondwet van 1831 voorzag een bijzonder regime voor politieke misdrijven. Enkel een volksjury mocht ze beoordelen en een proces kon slechts achter gesloten deuren gehouden worden na een unanieme beslissing van het hof. De bekommernis om zij die de institutionele structuren in vraag stelden of aanvielen, was geïnspireerd door het Franse recht en de notie politiek misdrijf was wezenlijk verbonden met de moderniteit. Het contrast met de strenge aanpak van majesteitsschennis in het Ancien Régime was zonder meer significant. Ook later in de negentiende eeuw voorzag men bijkomende gunstmaatregelen voor politieke delinquenten, blijkens de invoering van een exceptie in het uitleveringsrecht (1833) of de introductie van een bijzonder gevangenisregime (1867). In de loop van de negentiende eeuw creëerden verschillende gelegenheidswetten nieuwe politieke delicten, maar over de relevantie van de jurywaarborg groeide ook twijfel. De beide wereldoorlogen zijn sleutelmomenten gebleken. Na WO I werden verschillende gunstmaatregelen teruggeschroefd en de politieke processen in de nasleep van WO II werden zelfs niet meer voor de jury, maar voor de krijgsgerechten gebracht. Vandaag de dag is de jurywaarborg voor politieke misdrijven dode letter, want in de naoorlogse periode zijn er geen politieke zaken meer voor assisen gekomen.
Dit colloquium wil de opkomst en de uitholling van het politiek misdrijf als strafrechtelijk concept in België verder onderzoeken.
Het programma is nu ook bekendgemaakt. De studiedag vindt plaats op woensdag 5 juni 2013 in de KU Leuven KULAK, Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk. Inschrijven voor de studiedag, inclusief koffie en broodjeslunch, kan door voor 27 mei 2013 het bedrag van 30 euro over te schrijven op rekeningnummer BE09 4320 0000 1157 (BIC-code: KREDBEBB), met de gestructureerde mededeling 400/0008/28680. Voor vragen en opmerkingen kan u terecht op bram.delbecke@kulak.be
- 10 - 15 September 2013 - 'Roman law as basis of modern law' 67e conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (Salzburg)
Op 10 september 2013 vanaf 16u begint te Salzburg de conferentie van de Société Internationale Fernand Visscher pour l'Histoire des Droits de l'Antiquité (SIHDA) . Het thema is 'Roman Law as Basis of Modern Law'. Vanaf 8u 's morgens kan u zich al aanmelden aan de rechtsfaculteit (Rechtswissenschaftlichen Fakultät) gelegen nabij de Oude Markt.
De algemene vergadering vindt plaats op zaterdag 14 september 2013 in het nieuwe Uni-Park van de Universität Salzburg. Aansluitend is er een excursie en de conferentie wordt op zaterdagavond afgesloten met een diner.
Zij die graag ook nog op zondag in Salzburg vertoeven, kunnen in de voormiddag een vrijblijvende excursie met een bezoek aan de vesting Hohensalzburg meemaken.
Meer praktische informatie kan u verkrijgen via martina.pachler@sbg.ac.at of via de andere leden van het organiserend comité: Prof. J. Michael Rainer, Prof. Johanna Filip-Fröschl, Daniele Mattiangeli, David Auer, Gabriele Loibichler, Anna Pichler.
Het Stadsarchief van Ieper besteedt in 2013 bijzondere aandacht aan 300 jaar Vrede van Utrecht, waardoor Ieper naar de Zuidelijke Nederlanden terugkeerde. Op vrijdag 29 november organiseert het samen met het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis een internationale studiedag. Het (voorlopige) programma daarvan kan u hier vinden.
|