Op dinsdag 22 januari a.s. verdedigt promovendus Christian Korbeld zijn doctoraal proefschrift over de Nederlandse rechtsgeleerde Christiaan Hendrik Trotz. Waarover gaat het? In 1778 verscheen, postuum, het ‘Commentaar op de Grondwetten’ van Christiaan Hendrik Trotz (1703-1773). Het was het eerste artikelsgewijze grondwetscommentaar van Nederland, en Trotz was de eerste hoogleraar in het Nederlandse staatsrecht. Hij kreeg die leeropdracht in 1755, enkele jaren nadat Willem IV stadhouder voor alle provincies van de toenmalige Nederlandse Republiek was geworden. Christian Korbeld bestudeerde de samenhang tussen het staatsrechtelijke werk van Trotz en de politieke ontwikkelingen van zijn tijd. Terwijl de stadhouder de macht naar zich toe trok, probeerden de regenten hun oude vrijheid op politiek en religieus vlak te waarborgen door middel van door hen becommentarieerde historische ‘Grondwetten’.
Dit proefschrift wordt openbaar verdedigd in de Academiezaal Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen (Comeniuslaan 2) en dat vanaf 15u30.
In het kader van de doctoral school stelt professor Heikki Pihlajamäki, als redactielid van het internationale tijdschrift Comparative Legal History (Hart Publishing), zijn expertise ter beschikking van alle doctoraatsstudenten om hen in staat te stellen internationaal te publiceren. Deze lezing gaat door in het vergaderlokaal op de gelijkvloerse verdieping van het Instituut voor Rechtsgeschiedenis op 4 februari 2013, vanaf 16u. De sessie wordt in het Engels gevoerd en daarbij komen volgende vragen aan bod:
What should one take into account, when aiming at an international publication? How do you define the research question with the international audience in mind? How does the referee system work? What if you do not get your manuscript accepted? And how about the language – always English? These and other related themes will be treated in the lecture, and Ph.D. students are encouraged to come prepared with their own questions as well.
Professor Pihlajamäki is International Francqui Professor 2012 in Gent. Hij is een internationaal erkende autoriteit op het vlak van vergelijkende rechtsgeschiedenis en rechtsmethodologie.
Zowel in België als in Nederland wordt met regelmaat van de klok in de media en onder juristen het debat gevoerd over de juryrechtspraak. Vaak spitsen de discussies zich toe op rechtspraak in strafzaken (in België: het hof van assisen), terwijl lekenrechtspraak ook in andere rechtbanken en hoven voorkomt.
Op de studiedag “Rechtspreken en lekenparticipatie: noodzaak of traditie?” is de centrale vraag: beantwoordt lekenparticipatie in rechtspraak aan een nood? In België speelt de historische achtergrond van de vermelde instellingen: er is sprake van een institutionele traditie. Motieven die in het verleden bij de creatie van het hof van assisen, de arbeidsrechtbanken en de rechtbanken van koophandel werden ingeroepen, kunnen daarom worden geconfronteerd met de huidige maatschappelijke en juridische context. Zijn de vermelde rechtscolleges (nog) nuttig, of dienen hun rol en werking te worden herzien?
De studiedag wordt georganiseerd door de vakgroep Interdisciplinary Legal Studies (Metajuridica) van de Vrije Universiteit Brussel en hij kadert in de cyclus van workshops, lezingen en colloquia die naar aanleiding van de Internationale Francquileerstoel 2011-12 van Heikki Pihlajamäki (Universiteit van Helsinki) worden georganiseerd. Lekenrechtspraak vormt een centraal thema in dit geheel van academische evenementen. Doelgroepen zijn academici, magistraten en advocaten.
Tevens staat de studiedag in het teken van het emeritaat van prof. Michel Magits, die onder andere over de geschiedenis van de arbeidsrechtbanken schreef, en aan wie de voorzitter van de vakgroep aan het einde een liber amicorum zal overhandigen.
Praktisch
De studiedag vindt plaats in de Promotiezaal (D2.01, gebouw D) van de Vrije Universiteit Brussel (campus Etterbeek) http://www.vub.ac.be/infoover/campussen/index.html. Erkenning werd aangevraagd bij OVB en IGO. Aanwezigheidsattesten worden vanaf het einde van de studiedag uitgedeeld.
Inschrijving kan door e-mail naar activiteiten.rc@vub.ac.be. De inschrijving is definitief vanaf betaling van het inschrijvingsgeld van 40 EUR (congresmap, koffie en maaltijd inbegrepen), op rekeningnummer BE51 0010 6864 5562 (BIC: GEBA BE BB) met vermelding CONI419/JURIINK33. U ontvangt desgevraagd een kwijting van betaling. Het inschrijvingsgeld verleent, bij inschrijving voor 1 januari 2013, een korting van 10% op het boek met handelingen van de studiedag, dat in het voorjaar van 2013 bij Maklu zal verschijnen (richtprijs 45 EUR).