nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - april 2011

www.rechtsgeschiedenis.be

Recente Publicaties - Call For Papers - Kalender - Varia

Woord Vooraf

 

Beste lezer,

 

Onder deze titel zal op 13 mei te Amsterdam een congres doorgaan over de ‘inlijving 1810-1813’. Het zegt veel dat de Belgen hun 20 jaar Franse overheersing gewoon ‘de Franse periode’ noemen. Juist daarom  is het zo boeiend dat deze vier atypische jaren uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis hun eigen congres krijgen en dat de organisatoren van deze bijeenkomst meer willen doen dan louter afgaan op de negatieve gevoelens in de traditionele ‘vaderlandsche’ geschiedschrijving. Terecht wijzen zij erop dat er ook positieve kanten waren. Of dit dan betekent dat Napoleon op 13 mei zijn rehabilitatie zal krijgen, is dan weer een andere vraag. De lezer die daarop het antwoord wil krijgen schrijft zich best, zo hij of zij dat nog niet heeft gedaan, vooralsnog in.

 

D. HEIRBAUT, B. DEBAENST, B. VAN DAEL & S. VANDENBOGAERDE.

 

1. Recente Publicaties

  • HORVAT, S., De vervolging van militairrechtelijke delicten tijdens Wereldoorlog I, Brussel, VUBPress, 2011, 434 p.

In de Courant van oktober 2009 werd de publicatie van het doctoraat van Stanislas Horvat aangekondigd. Iets meer dan een jaar later is een tweede druk tot stand gekomen. Niet alleen de cover werd onder handen genomen maar tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om schoonheidsfoutjes vakkundig weg te werken.

De merites van het werk blijven buiten kijf staan: het is dè referentie voor ieder die inzicht wil verwerven in de vervolging van de militairrechtelijke delicten tijdens de eerste wereldbrand.

 

  • LAMBERTS, E., Het gevecht met Leviathan, een verhaal over de politieke ordening in Europa (1815-1965), Amsterdam, Prometheus, 2011, 448 p.

http://www.uitgeverijprometheus.nl/images/project/a3d93eb55f1fa0cc786b70231cbaa64dx200.jpgDit werk besteedt vooral aandacht aan het sociaal verweer tegen de gecentraliseerde natiestaat en wordt opgebouwd rond de fascinerende biografie van de Oostenrijkse topdiplomaat Gustav von Blome, een kleinzoon van Metternich en een belangrijk opponent van Bismarck. Hij speelde een centrale rol in de Zwarte Internationale, een geheime lekenorganisatie in dienst van het Vaticaan, en in de Unie van Fribourg, een richtinggevende sociale denktank. Hij bracht een verbinding tot stand tussen het conservatisme en de christendemocratie, die een grote invloed uitoefende op de Europese integratie.

Aan de hand van Blomes biografie schildert Emiel Lamberts een breed fresco van de internationale politiek, de vormgeving en invulling van de moderne staat en de politieke en sociale opstelling van het pausdom. De vervlechting van biografische en maatschappelijke gegevens leidt tot een meeslepend verhaal, vol verrassende reminiscenties aan La Comédie humaine van Honoré de Balzac.

 

2. Call For Papers

  • Naar goede gewoonte gaat ook dit jaar in het Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte de Sommerkurs door. Het gebeuren staat onder leiding van prof. em. dr. Dietmar Willoweit en PD dr. Christiane Birr en gaat door van zondag 3 juli tot donderdag 7 juli. Inschrijvingen moeten voor 13 mei 2011 gebeuren. Voor eventuele praktische vragen kan u zich wenden tot mevrouw Nicole Pasakarnis.
 

3. Kalender

  • Wellicht nodeloos te herhalen dat vanaf 13 april 2011 in het Nederlandse Maastricht het XVIIe Forum for Young Legal Historians doorgaat. Het programma van deze internationale bijeenkomst kan u hier terugvinden.
  • Wie de laatste afleveringen van Pro Memorie doorbladerd heeft, kent al de belangstelling van Vlaams hoofdredacteur Georges Martyn voor de rechtsiconografie. Binnenkort verzorgt hij op uitnodiging van Amarant in enkele grote Vlaamse steden een lezingendag over ‘Recht in de kunst’. U kan de flyer hier bekijken of meer informatie halen op www.amarant.be
  • In de lijn van het voorgaande zal op woensdag 11 mei 2011 een nieuwe aflevering van de Gentse Historische Causerieënreeks doorgaan. Daarbij zal prof. Robert Jacob iets meer komen vertellen over "L’iconographie du droit". Dit alles gaat door om 16u in de vergaderzaal van ons rechtshistorisch instituut.
  • Op 13 mei 2011 zal in Parijs het derde rechtshistorisch congres van de Biermans-Lapôtre-stichting doorgaan. Op het menu staat de vorming van de jurist van de Middeleeuwen tot heden. Het programma van deze studiedag met enkele praktische richtlijnen kan u hier terugvinden.
  • Graag wordt nog een keertje verwezen naar de januari-editie van uw favoriete nieuwsbrief. Op vrijdag 13 mei 2011 zal te Amsterdam een congres over de inlijving van de Noordelijke Nederlanden bij Frankrijk in 1810 plaatsvinden. Dit gaat vanaf 9u door in het gebouw der Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschappen (Van Eeghenstraat 222). Het congres wordt afgesloten met een borrel.
 

4. Varia

Wij willen u ook het 11de masterprogramma over geschiedenis en vergelijkende juridische en politieke instellingen van mediterraan Europa meegeven. Meer informatie kan u hier bekomen.

 

The RFIEA Foundation opens the 2012/2013 EURIAS call for applications. The international mobility Programme -coordinated by the RFIEA- gathers 14 Institutes for Advanced Study across Europe. For the 2012/2013 academic year, 36 fellowship positions (19 juniors and 17 seniors) are available in the Institutes for Advanced Study of Berlin, Bologna, Brussels, Bucarest, Budapest, Cambridge, Helsinki, Jerusalem, Lyon, Nantes, Paris, Uppsala, Vienna and Wassenaar. Applications are to be submitted online at www.eurias-fp.eu before May 31st, 2011

 

Last but not least willen we ook niet nalaten u aan te kondigen dat de rangen van het Gentse rechtshistorische instituut worden versterkt met een nieuwe onderzoekster, namelijk Marlies Eggermont. Nadat ze drie jaar als vroedvrouw had gewerkt, studeerde ze in 2006 af als juriste aan de Gentse universiteit. Tijdens haar carrière aan de balie spitste ze zich toe op gezondsheids- en aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast doceerde ze ook aan de Arteveldehogeschool de grondbeginselen van het recht. De komende jaren zal ze zich toeleggen op een doctoraat over de geschiedenis van de vroedvrouw. We wensen haar dan ook veel succes.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,

Bram Van Dael,

Sebastiaan Vandenbogaerde.


M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden of wilt U dat een collega of vriend aan deze lijst toegevoegd wordt, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar Dirk Heirbaut. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.