banner

nieuwsbrief rechtsgeschiedenis - september '09

www.rechtsgeschiedenis.be

Woord Vooraf

 

Geachte lezer,


Het is opvallend dat België en Nederland weinig nationalistisch zijn als het op de geschiedenis van hun recht aankomt. Toegegeven, soms werken we over België of Nederland alleen, maar al even vaak gaat het om de Lage Landen tout court. Een voorbeeld daarvan is een congres op 30 oktober waarover we verder in deze nieuwsbrief meer aankondigen en dat handelt over de geschiedenis van de advocatuur, niet in slechts België of Nederland, maar 'in de Lage Landen'. De bijdragen verschijnen als een bijzonder nummer van het Nederlands-Vlaamse rechtshistorische tijdschrift Pro Memorie, dat op de dag van het colloquium ter beschikking zal zijn. Wie nog geen contribuant is van de Stichting OVR en dus dit boek afzonderlijk dient te kopen, kan misschien deze gelegenheid gebruiken om vooralsnog contribuant te worden.

Een keer we de horizonten van het eigen land verlaten, kunnen we natuurlijk ook verder kijken dan de Lage Landen. Een voorbeeld daarvan is Randall Lesaffer. Als Belg die Nederland doceert is hij een perfect voorbeeld van de nauwe banden tussen de twee landen. Hij heeft echter nog een stap verder gezet. Zijn handboek rechtsgeschiedenis is nu ook in het Engels verschenen en nog wel bij Cambridge University Press. Jammer genoeg ontbreken wel de cartoons die het Nederlandse origineel zo leuk maken voor de blokkende student, maar laat dat onze pret niet drukken.

 

Met vriendelijke groet,

 

D. HEIRBAUT, B. DEBAENST & B. VAN DAEL.

 

 

1. Recente Publicaties

  • SICKING, L.H.J. en VAN RHEE, C.H., Filips Wielant Verzameld Werk II: Briève instruction en causes civiles, Brussel, KVAB, 377p.
Het langverwachte tweede deel binnen de reeks Filips Wielant is nu beschikbaar. ELHACAPP
  • LESAFFER, R., European Legal History. A Cultural And Political Perspective, Cambridge, Cambridge University Press, 560p.

The rediscovery of Roman law and the emergence of classical canon law around AD 1100 marked the beginnings of the civil law tradition in Europe. Between the twelfth and eighteenth centuries, a highly sophisticated legal science of a truly European dimension was developed. Since then the different European States have developed their own national legal systems, but with the exception of England and Ireland they are all heirs to this tradition of the ius commune. This historical introduction to the civil law tradition, from its original Roman roots to the present day, considers the political and cultural context of Europe's legal history. Political, diplomatic and constitutional developments are discussed, and the impacts of major cultural movements, such as scholasticism, humanism, the Enlightenment and Romanticism, on law and jurisprudence are highlighted. This contextual approach makes for a fascinating story, accessible to any reader regardless of legal or historical background.

 

2. Call For Papers

3. Kalender

  • Na de K.U.L. met dr. De Ruysscher in mei, heeft nu ook aan de V.U.B. een - rechtshistorische! - doctoraatsverdediging plaats. Stanislas Horvat bestudeerde "De vervolging van militairrechtelijke delicten begaan tijdens Wereldorlog I. De werking van het Belgisch Krijgsgerecht". Het resultaat kan u allen komen beluisteren op maandag 28 september 2009 om 17u00 in auditorium QB - Campus Oefenplein (Pleinlaan 2, 1050 Brussel) van de V.U.B.
  • Van 16 tot 22 oktober 2009 gaat te Erice de 29ste "International School of Ius Commune" door. Thema dit jaar: "Local legal systems in medieval and modern Europe: perspectives of interpretation". Hier vindt u het weekprogramma en aanvullende praktische informatie.
  • De geschiedenis van de advocatuur in de lage landen is het onderwerp van een eendaags colloquium dat het Instituut rechtsgeschiedenis van de vakgroep grondslagen en geschiedenis van het recht van de Universiteit Gent organiseert op vrijdag 30 oktober 2009. Dit eendaags colloquium wil enkele historische elementen samenbrengen, uit het Ancien Régime, maar vooral uit de negentiende en twintigste eeuw. De bijdragen worden gebundeld in een bijzonder nummer van het Nederlands-Vlaamse rechtshistorische tijdschrift Pro Memorie, dat op de dag van het colloquium ter beschikking zal zijn. Het boek is inbegrepen in de deelnameprijs (en dus gratis voor de contribuanten van de Stichting tot uitgaaf der bronnen van het Oud-Vaderlandse recht, waarvan Pro Memorie uitgaat). Locatie is cultureel en congrescentrum Het Pand van de UGent (Onderbergen 1, 9000 Gent) en meerbepaald de zaal Refter. Het colloquium wordt ondersteund door de Interuniversitaire Attractiepool P6/01 "Justitie en samenleving: Sociopolitieke geschiedenis van Justitie in België (1795-2005)” en het Vlaamse Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. In het pdf-document dat u in bijlage bij deze Rechtshistorische Courant is toegezonden vindt U meer informatie over het colloquium, waaronder het programma en hoe u kan deelnemen.

4. Varia

  • Het eerste nummer van jaargang 2009 van het Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid - een bijzondere uitgave voor het vijftigjarige jubileum - is een vermelding in deze rubriek zeker waard. Het bevat immers een viertal rechtshistorische bijdragen rond Achille Van Acker en Henri Fuss, twee "historische personaliteiten sociale zekerheid". Een elektronische versie kan u in pdf hier raadplegen.

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Heirbaut,
Bruno Debaenst,
Bram Van Dael.
M.m.v.
Chris Coppens
Frederik Dhondt
Margreet Duynstee
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Alain Wijffels

 

 

Wilt U bepaalde vragen, mededelingen of aankondigingen van congressen, boeken e.d. over rechtsgeschiedenis of Romeins recht via deze lijst laten verspreiden of wilt U dat een collega of vriend aan deze lijst toegevoegd wordt, mail dan naar een van de editors:

Dirk Heirbaut
Bruno Debaenst
Bram Van Dael
Sjoerd Faber
Rik Opsommer
Margreet Duynstee
Chris Coppens

De voorgaande nieuwsbrieven kan U vinden op: www.rechtsgeschiedenis.be

Deze boodschap is U toegezonden omdat uw emailadres voorkomt in de lijst van ca. 400 rechtshistorische belangstellenden die bijgehouden wordt door het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de Universiteit Gent. Komt uw naam bij vergissing in deze lijst voor en wilt U geen verdere mails over rechtsgeschiedenis ontvangen, stuur dan een e-mail naar Dirk Heirbaut. Uw naam zal dan uit de lijst verwijderd worden. Mogen wij de abonnees van de nieuwsbrief vragen steeds de wijziging van hun emailadres mee te delen.